Alternatif Bayaran Pendahuluan Rumah Bhg-2

Gambar Hiasan

Gambar Hiasan

Pinjaman Peribadi (Personal Loan)

Walaupun kebanyakan pakej-pakej pinjaman persendirian mengenakan kadar faedah yang tinggi, iaitu lebih daripada 8% setahun, tetapi bagi mendapatkan wang dalam masa yang singkat, alternatif ini masih boleh diterima pakai.

Cuma perlu diingatkan sebelum membuat sebarang pinjaman peribadi, pendapatan dan tanggungan kita perlu disemak sama ada kita mampu atau tidak. Selain itu, pakej-pakej yang ditawarkan oleh bank-bank mestilah dikaji dengan teliti untuk memberi fleksibiliti kepada kita. Antara bank-bank yang menawarkan pakej yang agak menarik ialah Bank Rakyat dan Bank Islam.

Kedua-dua bank ini menawarkan pinjaman peribadi pada kadar faedah kurang dari 6% setahun tertakluk kepada syarat-syarat yang ditetapkan. Berikut adalah contoh pakej pinjaman peribadi yang ditawarkan oleh Bank Rakyat kepada kakitangan kerajaan dan ahli yang mempunyai syer Bank Rakyat:

Jumlah maksimum pinjaman : RM200,000

Jangka masa maksimum pinjaman: 20 tahun
Tahun 1 – 3         : 3.25%
Tahun  4 – 5        : 4.25%
Tahun  6 – 7        : 4.75%
Tahun  8 – 15     : 4.85%
Tahun  16 – 20    : 5.20%

Tetapi perlu diingatkan bahawa alternative ini amat sesuai dijadikan pilihan terakhir kerana kadar faedah untuk pinjaman peribadi agak tinggi.

Naikkan (Mark-up) Jumlah Pinjaman Perumahan

Kaedah ini boleh diguna pakai bagi membeli rumah siap (sub-sales property) dan rumah terbabit perlulah mempunyai harga pasaran (market value) yang tinggi.

Bagi mendapatkan 10% bayaran pendahuluan, bakal pembeli perlu berbincang dengan penjual rumah terbabit berkenaan pelan ini dan jika kedua-dua pihak bersetuju, harga rumah ‘dinaikkan’ sedikit di dalam S&P tetapi harga ini bergantung kepada harga nilai sebenar diperoleh daripada penilai (valuer) bertauliah. Sebagai contoh, jika sebuah apartment yang mempunyai nilai pasaran sekitar RM120,000 ingin dijual oleh pemiliknya secepat mungkin pada harga RM100,000, bakal pembeli mungkin boleh mark-up harga rumah itu semasa membuat pinjaman perumahan.

Ini bermakna, bank akan memberikan 90% pinjaman perumahan iaitu RM108,000. Dengan kaedah ini, bayaran pendahuluan seolah-olah telah dibayar oleh pihak bank terlebih dahulu. Walaubagaimanapun, kaedah ini tertakluk kepada budi bicara di antara penjual dan pembeli.

Bagi kawasan perumahan yang baru dilancarkan oleh pemaju, biasanya, tawaran istimewa termasuklah diskaun akan diberikan kepada pembeli terawal (early bird). Sebagai contoh, diskaun sebanyak 7% diberikan kepada bumiputera dan 3% lagi mungkin merupakan diskaun istimewa kepada pembeli terawal. Walaupun tidak banyak,sekurang-kurangnya, diskaun ini akan mengurangkan beban pembeli untuk membayar wang pendahuluan.

Oleh yang demikian, anda dinasihatkan untuk mengkaji dengan teliti pakej-pakej yang ditawarkan oleh pemaju kerana mungkin ada manfaatnya kepada kita.

Skim Istimewa dari Kerajaan

Seperti yang telah dibentangkan oleh kerajaan semasa Bajet 2011, satu skim khas telah disediakan oleh kerajaan untuk memberi kemudahan kepada pembeli memiliki rumah pertama. Skim ini akan membolehkan pembeli mendapat pinjaman 100% (tanpa bayaran pendahuluan 10%) bagi harga rumah kurang daripada RM 220,000. Melalui skim ini, beban bakal pembeli untuk menyediakan sejumlah wang pendahuluan dapat diringankan. Maklumat lanjut tentang skim yang diuruskan oleh Bank Simpanan Nasional ini boleh diperolehi melalui cawangan-cawangan bank berkenaan.

Sebagai kesimpulannya, pelbagai alternatif boleh dirujuk untuk membolehkan kita memiliki rumah idaman. Tetapi, kemampuan diri perlu diukur terlebih dahulu sebelum membuat sebarang keputusan.

Sokong Kami! (Klik Iklan Di Bawah)

HTML tutorial
Rab, Ogo 20, 2014 1:31:00 PM, Continue reading at the source
Rab, Ogo 20, 2014 3:07:00 AM, Continue reading at the source
Sel, Ogo 19, 2014 6:45:00 AM, Continue reading at the source
Sab, Ogo 16, 2014 1:09:00 PM, Continue reading at the source
Jum, Ogo 15, 2014 8:47:00 AM, Continue reading at the source

Artikel berkaitan dari topik menarik ini:

Dikirim Oleh on Dis 7th, 2010 dan difailkan dibawah Isu Semasa, Tips Hartanah. Anda boleh mengikuti sebarang respons bagi entri ini melalui suapan RSS 2.0. Anda boleh meninggalkan respons, atau menjejak balik daripada tapak web anda. HakCipta terpelihara © 2009 - 2011 Drumah Homely Publication Sdn. Bhd.. Semua bahan berbentuk artikel dan gambar tidak dibenarkan untuk disalin, dicetak, diubahsuai, diterbitkan semula tanpa mendapat persetujuan Syarikat Penerbitan secara bertulis.

6 Ulasan Dari “Alternatif Bayaran Pendahuluan Rumah Bhg-2”

  1. hilmi berkata:

    salam,
    saya berumur 22tahun,belum beli rumah pertama disebabkan baru habis study dan baru mula bekerja dan saya berminat untuk membuat pelaburan hartanah.
    saya telah jumpa satu rumah flat di petaling jayaa berharga RM58k ( leasedhold ) disana mungkin senang nk cari penyewa sebab harga rendah dan mampu disewa…
    saya cuma nk tanya, berdasarkan bajet 2011,kalau saya jadi beli rumah tu, adakah itu akan effect pebelian rumah saya sendiri pada masa akan datang.??? sebab saya rasa,untuk rumah sendiri,lebih baik kalau letak downpayment tinggi dan tempoh rendah.
    sebab saya kalau boleh xmahu keluar modal tinggi utk rumah pelaburan tu dan nk buat tempoh loan semaksimum mungkin dan keuntungan tu boleh diguna untuk pelaburan rumah saya sendiri atau pelaburan lain nanti..sebab saya bercadang nk bukak bisnes sendiri bila da cukup modal.

    saya harap tuan dapat beri tunjuk ajar kpd saya tentang semua ini dan bank mana yg sesuai untuk membuat pinjaman perumahan,dan mungkin juga pinjaman untuk SME..

    terima kasih =)

  2. hilmi berkata:

    saya jugak nk tahu,adakah rumah ini berbaloi untuk dibuat pelaburan,sebab harga rumah ini jenis ini pada 2tahun lepas adalah sekitar RM45,000.
    adakah berbaloi kalau gunakan bajet 2011 dalam pelaburan rumah ini atau saya patut utilize semua kemudahan bajet 2011 untuk mengambil rumah yg lebih tinggi.?

  3. aiman berkata:

    hmm..saya rase better utilizekan kemudahan bajet tu utk beli rumah yg lebeh mahal .. brape sewa bulan2 utk rumah tu? RM58 k mmg murah..

    nak share my experience skit.. aku dulu plan nak beli umah rm60k.. tapi bile BNM announce loan hanya leh lulus 70% jer utk rumah ketiga, trus aku tak jadi..baik pakai kemudahan aku ade skang ni utk beli rumah yg besar skit (tapi kene within kemampuan kita la)..

    huhhuhu

  4. hilmi berkata:

    kat sane range org sewa dalam lebih kurang RM500-RM600 zero furnished. kalau letak barang sikit mungkin boleh pergi lebih sikit.

    hurm, saya nk tanya sikit pada otai2 hartanah kalau boleh.
    1.) berbaloi ke untuk melabur dalam rumah leasedhold yg berkos rendah seperti ini dan biasanya berapa sewa yg boleh dikenakan keatas penyewa.?
    2.)manakah 1 yg patut saya dahulukan antara kereta pertama untuk keperluan atau rumah pertama untuk pelaburan.?
    3.)saya pernah ada rekod CTOS dengan Naza Credits sebelum ini disebabkan pembayaran motor saya xbegitu cantik. saya baru lepas buat settlement bulan lepas. rasa2 nya, ada chance ke bank meluluskan pinjaman saya.?

    maaf kerana bertanya banyak, saya masih baru dalam bidang ini.saya tahu jugak sedikit sebanyak tentang bidang pelaburan ini tapi masih memerlukan sedikit keyakinan daripada orang2 lama dan tunjuk ajar kalau boleh.
    =)

  5. Amin berkata:

    Salam,

    Hilmi depends apa maksud tuan “effect pembelian rumah sendiri”. Apa yg saya tahu ada beberapa “effect”

    1) Rumah ke3. Kalau tuan nak main property – rumah ke 3 hanya boleh loan 70%, so u hanya ada 1 shj lagi rumah yg boleh buat loan 90%+. Tapi kalau u boleh jual rumah ni sblm u nak beli rumah ke 3 – takpe la. Itupun u kena ingat cukai RPGT 5% utk rumah yg dijual sebelum pemilikan 5 tahun. Saya x pasti utk rumah RM58k syarat ni applicable or tidak.

    2) Cashflow. U sure rumah ni boleh create positive cashflow atau tidak? Maksudnya income sewa – ansuran bank – cukai – etc.etc. > RM0. Kalau positif, masa u nak beli rumah nombor 2 nanti ia akan membantu sebab bank kira pendapatan. Kalau negatif, ia akan mengurangkan jumlah max loan u. Kena berhati2 pasal ni, kalau -RM200 sebulan pun impaknya terhadap loan sangat besar. Sebab RM200x 25tahun = RM120000 (tak kira interest tu..), So patutnya dgn gaji u boleh beli rumah RM300k terus jadi max RM180k. Kena berhati2 pasal ni (kiraan ni simplified giler, kiraan sebenar lagi complex, tapi lebih kurang mcm ni lah). I nak tanya u mcm mana u evaluate pasaran utk harga sewa u? Kalau setakat dengar cerita orang, tengok dlm mudah.my x cukup. Jgn sebab u mampu nak beli yg RM58k u pun terus beli. Banyak benda nak kena consider. Yg ni i syorkan u baca buku2 Azizi Ali, Renesial Leong, Milan Doshi etc. Lagi baik kalau u menuntut dgn org yg bnyk pengalaman pasal property.

    I rasa u better pakat2 3-4 orang kengkawan rapat & u sama2 beli hartanah yg lebih marketable.

    Beli hartanah ni x boleh buat silap. Susah nak buat pembetulan.

    Wassalam.

    • siti berkata:

      salam,
      setuju dengan amin, nak beli tanah ni hilmi, perlu betul2 merancang, dari segi nilai rumah, kualiti rumah, kalau tersilap beli memang susah sbbnya komitmennya tinggi. suami saya dulu beli rumah dgn harga 50k rumah lot 4000sf. masa tu tanah agak luas tapi rumah kecil. so bila famili dah besar kena reno rumah. kena buat loan lagi. masa tu komitment dah banyak… lps tu beli rumah di nilai thn 2004, di tmn tek lagenda… sewa rendah rm 300 – 400 … tapi bulan2 1k > so mcm tak berbaloi… skg ni rumah di area tu banyak yg di lelong.. beli 150k ada org jual 60k… tapi tak tau la masa akan datang mudah-mudahan ada nilainya..

      so kalau nak beli rumah beli yg berkualiti, sesuai dgn perancangan keluarga masa dpn. mahal pun tak pe.. sangat perlu dptkan pandangan pakar


Tinggalkan ulasan anda

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud