Your search results

Alternatif Bayaran Pendahuluan Rumah

Dikirim Oleh Aiman Afiq on 29/11/2010
| 18 Komen
Gambar Hiasan

Gambar Hiasan

Salah satu masalah besar yang dihadapi oleh para pembeli hartanah ialah menyediakan wang muka (downpayment) kepada pemaju atau penjual rumah. Hal ini kerana jumlah wang yang perlu dikeluarkan adalah amat besar iaitu 10% dari harga rumah yang ingin dibeli dan baki 90% lagi biasanya dilangsaikan melalui pinjaman bank atau institusi kewanganan yang diktiraf.

Sebagai contoh, bakal pembeli perlu menyediakan RM 20,000 untuk membeli rumah yang berharga RM 200 000. Malangnya, pada masa kini, amat sukar untuk mencari rumah yang berharga sedemikian di lokasi-lokasi utama seperti Kuala Lumpur, Lembah Kelang dan Shah Alam. Jika ada pun, hanyalah apartment kos sederhana atau flat.Oleh yang demikian, setiap bakal pembeli perlu mempunyai sekurang-kurangnya RM 30,000 (jika hartanah itu bernilai RM 300,000) dan nilai ini belum lagi dikira untuk yuran guaman S&P dan pinjaman perumahan.

Bayaran pendahuluan yang mahal ini sebenarnya akan mematahkan keinginan dan semangat bakal pembeli untuk memiliki rumah dan akhirnya mereka memilih jalan untuk menyimpan ‘modal’ terlebih dahulu. Selain itu, polisi baru daripada Bank Negara Malaysia (BNM) untuk mengekang spekulasi hartanah juga menyebabkan pinjaman perumahan dihadkan kepada 70% sahaja bagi pinjaman perumahan ketiga. Jadi, pelabur hartanah perlu menyediakan 30% bayaran pendahuluan untuk meningkatkan lagi bilangan aset hartanah.

Sebenarnya, ada banyak alternatif lain yang boleh dipilih untuk membantu anda dalam memiliki rumah idaman masing-masing.

Duit Simpanan Sendiri

Ya. Inilah jalan terbaik dan menjadi pilihan kebanyakan orang yang berkemampuan semasa membayar 10% duit muka. Jika kita berkemampuan, alternatif ini wajar dipilih. Bagaimanakah pula bagi eksekutif-eksekutif muda atau mereka yang belum mampu membina modal dengan secukupnya?

Sebagai contoh, jika setiap bulan kita hanya mampu menyimpan RM 500, wang sebanyak RM 30,000 hanya dapat dikumpul selepas 5 tahun kemudian. Pada masa itu, rumah idaman kita mungkin sudah habis dijual dan harganya meningkat naik di luar kemampuan kita.

Pinjaman Dari Ahli Keluarga

Pinjaman dari ahli keluarga terdekat seperti ibubapa dan adik-beradik juga boleh menjadi sumber untuk mendapatkan wang pendahuluan. Ada kebaikan dan keburukannya jika pinjaman dibuat dari keluarga sendiri. Antara kelebihannya ialah tiada kadar faedah ditetapkan, boleh dirunding untuk tempoh pembayaran dan proses untuk mendapatkan pinjaman ini tidaklah mengambil masa yang lama seperti pinjaman bank.

Tetapi perlu diingatkan bahawa pinjaman dari ahli keluarga mungkin akan menimbulkan masalah pada masa hadapan jika berlaku perselisihan faham atau situasi tegang di kalangan ahli keluarga. Secara tidak langsung, hubungan kekeluargan menjadi regang disebabkan pinjaman ini.

Pengeluaran dari KWSP

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) menyediakan kemudahan kepada semua pencarum untuk mengeluarkan sebahagian daripada Akaun 2 bagi membuat pembayaran muka semasa membeli rumah. Tetapi, pengeluaran wang pendahuluan ini tertakluk kepada jadual di bawah.

Sumber: www.kwsp.gov.my

Sumber: www.kwsp.gov.my

Maklumat lanjut boleh diperolehi dari laman web rasmi  KWSP seperti tertera di bawah:

http://www.kwsp.gov.my

Ketahui beberapa cara alternatif mencari pendahuluan rumah pada sambungan artikel akan datang. Bagaimana anda boleh memanafaatkan persekitaran dan polisi hari ini sebagai batu loncatan untuk memantapkan lagi kerjaya sebagai pelabur hartanah.

Ikuti sambungan bahagian kedua

18 pendapat dalam “Alternatif Bayaran Pendahuluan Rumah

  • Nana
    pada 29/11/2010

    Hmmm…ade sape2 leh jawab soalan ni tak..
    1) kalo amik KWSP utk bayar downpayment, die akan transfer ke akaun loan/bank or our personal account?
    2) kalo amik downpayment package ni, boleh tak aku amik jugak installment package from KWSP (contohnya aku nyer akaun 2 tu byk duit)
    3) boleh ke downpayment package dengan installment package ni aku buat utk rumah yang berlainan?

    Terima kasih..=)

    • c-mi
      pada 29/11/2010

      1. terus ke akaun penama (personal account)
      2. boleh
      3. boleh

      apa2 pun sila hubungi pihak kwsp untuk dptkan pengesahan lanjut

      • Nana
        pada 29/11/2010

        terima kasih byk2!

  • Pawang
    pada 29/11/2010

    No. 3 tu tak boleh. KWSP hanya bagi untuk – pemgeluaran atau pengurangan satu rumah sahaja dalam satu masa.

    maksudnya, Kalau nak buat untuk rumah lain selain dari rumah pertama @pemgeluaran / pengurangan KWSP) rumah pertama sudah jual dan perlu dibuktikan dengan salinan Cukai Tanan/Pintu dan S&P.

    Dah buat semua di atas baru boleh buat untuk pengeluaran / pengurangan rumah ke-2.

    • Nana
      pada 29/11/2010

      ok2…paham2…kire kene satu umah at one time la? tu yang aku paham bile baca syarat2 pengeluaran from KWSP.. kalo camtu, bek tayah pakai KWSP lagi sampai kita btul2 konfem utk beli sesuatu rumah..

      TQ pawang!

  • veri
    pada 29/11/2010

    Guys,
    Mintak pendapat sikit…

    Saya ade membeli rumah sub-sale melalui agent, dan saya telah membayar 3% deposit kepada agent.
    Merujuk kepada perjanjian, saya perlu melunaskan baki 7% lagi dalam tempoh 14hari. Hari ini adalah hari ke-9.
    perlukah saya membayar 7% ataupun saya perlu menunggu keputasan loan dr bank dahulu? Risau plak pasal loan saya.

    persoalan yang kedua, andai kata saya sign s&p pada hari ke 14. dan pada hari itu owner tak dapat sign, adakah saya di kenakan tindakkan?

    terima kasih…..

    • c-mi
      pada 29/11/2010

      financial sendiri x kan sendiri x tahu.
      apply byk2 bank lebih banyak peluang dpt loan.
      kalau u x confiden kenapa dh byr 3%?
      ini mesti masalah self esteem… doa byk2
      apa2 pun semoga berjaya. :)

      • veri
        pada 29/11/2010

        c-mi,tnanks!!! mcm mana dgn persoalan yg k-2? pasal sign s&p..

        • pada 02/12/2010

          jika loan tak lulus, 3% tu mungkin akan burn (amalan biasa ejen hartanah) melainkan dia setuju untuk pulangkan. so, u patut pastikan loan u lulus. spt kata c-mi aply byk bank.

          soalan 2, jika owner yang cancelkan urusan jual beli, patutnya owner kena bayar u double 3% yg u dh bayar tu melainkan u stuju utk lg jumlah tu. tpi kalo owner TERlambat sign s&p itu depend pada budi bicara smua. just make sure urusniaga bjaya & baik utk smua. good luck.

    • aiman
      pada 29/11/2010

      Ermmm…rasenye kejap jer utk tau whether ko nyer loan leh approve ke tak..cam aku dulu, before letak deposit, pegi bank utk wat pre-approved loan.. kire, bile dah bayar deposit sume tu, leh la proceed trus ngan loan application..

      patutnye, ko kene check dulu:
      1) loan ape yg meet ko nyer requirement..ko nak interest rate rendah ke, loan tenure panjang ke..less lock in period.. bende2 ni kene tgk
      2) bape byk ko leh bayar installment bulan..

      InsyaAllah leh nyer approved loan tu as long as tak kene blacklist… =)

  • Aisyah
    pada 23/12/2010

    salam. nak tanye satu soalan boleh x?
    kadar BLR dari Bank Negara tu berubah tiap2 thn ke?
    lagi satu, berapa kadar BLR paling tinggi pernah dikeluarkan?
    harap2 boleh jawab ye.nak beli rumah ni.tq

    • aiman
      pada 31/12/2010

      Ermm..dulu mase economic crisis 1998, tinggi gak naik rasenye2..kat 10% kot.. aku masih skolah lagi mase tu..

  • Yob
    pada 30/12/2010

    deposit 10% tu wajib ke..kalo owner jenis xkisah camne lak..ak nk beli umh direct owner..dia pn xkisah pasal deposit 10% ni..camne ek..bru nk belajar beli umh..thankz..

    • aiman
      pada 31/12/2010

      kalo die tak kesah bagus la.. kire, bile ko apply loan nanti, bank akan disburse kan duit tu ke akaun owner..die dapat duit situ la tapi lambat skit nak tunggu..

      biasenye 10% tu kene bayar as commitment utk S&P..slain tu jugak, bank hanya kasi loan up to 90%.. jadi 10% tu mmg kene top up sendiri jugak slain ko leh wat mark-up loan…try baca artikel ni Part 2..

  • mohd shafiq
    pada 04/01/2011

    salam all.
    nak tanya, aku ada berminat dengan sebuah rumah teres dengan harga 278K..
    dah bayar kat owner rumah 2% as booking…
    right now, tgh mencari lawyer ntk S&P,1st question is ok ke kalau lawyer sama ngan lawyer seller?ke better take own lawyer for S&P?
    2nd, lawyer seller tu ada offer jugak ntk settelkan loan bank with discount la..

    so, ok ke ek kalau biar 1 lawyer setelkan suma?
    p/s : bank aku xsurvey lagi..uhuhuhu

    • aiman
      pada 12/01/2011

      salam…

      untuk beli rumah tu.. ko akan engage lawyer utk dua benda
      1 – loan documentation = between ko ngan bank
      2- S&P = between ko ngan owner

      kalo ikut experience aku, aku pakai lawyer yang sama untk 2 kerja ni..sebab senang skit.. maksudnye senang la nak folo up..

      yg ko refer is lawyer for S&P.. kadang2 owner prefer lawyer die sendiri sebab akan protect interest dia dan actually ko yang bayar utk lawyer fee (bukan owner).. cadangan aku, ko yang lebeh berhak utk pilih lawyer sebab ko yang beli.. cuma.. ade la kelebihan dan kekurangan die.. kalo satu lawyer jer, senang nak folo up tapi kalo ade ape2 slow, susah gak.. tapi harga akan murah skit dan keje mungkin lebeh cepat.. sebab sorang jer..

      kalo amik lawyer lain2, lawyer tu leh protect hak masing2.. pastu jadi ape2, ade lawyer leh folo up orang tersebut..

      tu opinion aku la.. =)

  • khairi
    pada 12/01/2011

    Assalamualaikum…

    nak tanye sikit..sape2 yang tahu boleh bantu…aku ada 1 rumah nak di jual..bagi pada agent untuk urus…skg ada org berminat…dia nak sewa dulu baru nak beli…agent ckp boleh buat sewa beli….aku xde idea pasal sewa beli….kalu sape2 boleh bantu..tolong email segera…rumah aku harga RM 700K…Sape2 yang ada cara yang terbaik untuk buat sewa beli…boleh bantu aku…

Tinggalkan Balasan

Email anda tidak akan diterbitkan.

You may use these HTML tags and attributes: <strong> <em> <pre> <code> <a href="" title="">