Beli rumah tanpa bayar deposit

Zero Entry Cost Promotion

Zero Entry Cost Promotion

Pada artikel sebelum ini saya pernah berkongsi cerita mengenai konsep pelaburan hartanah. Dari sini anda telah mula faham sebagai pelabur hartanah lebih sedikit wang yang kita keluarkan lebih bernilai hartanah itu pada kita. Salah satu cara untuk kita membeli rumah tanpa deposit adalah dengan megambil 100% pinjaman dan wang muka sifar (zero entry cost) pada pakej pinjaman bank anda.

Adakah saya tidak perlu keluar duit langsung?

Wang muka sifar bukan lah bermaksud anda tidak perlu keluar duit langsung untuk membeli rumah, tetapi ia sebenarnya salah satu cara untuk kita mengurangkan pengantungan wang pada hartanah itu. Wang muka sifar atau sedikit tidak bermakna tiada bayaran langsung. Apa yang saya maksudkan jika adna mengambil pakej 100% pinjaman dari bank. anda masih perlu mencari wang “extra” untuk yuran guaman, duti setem, insurans dan kos-kos lain.

Apakah kelebihan wang muka sifar atau “zero entry cost” pada pelabur?

1. Membayar wang sedikit atau tanpa wang lansung

2. Boleh membeli sebanyak mana hartanah yang boleh

3. Tidak perlu menunggu wang simpanan cukup untuk deposit

4. Eksekutif baru boleh memiliki rumah

5. Pelajar kolej juga boleh membeli rumah, dengan jaminan ibu bapa

6. Membina portfolio hartanah semasa muda.

Wang muka sifar ini bukan hanya dapat memberi manfaat pada mereka yang mempunyai tabungan rendah malah ia juga dapat menggalakkan lebih ramai lagi eksekutif-eksekutif muda untuk memiliki rumah. Jika anda dapat membeli hartanah hari ini kenapa anda menunggu hari esok? bukan kah harga rumah-rumah semasa akan melonjak naik setiap tahun? jika anda dapat membeli hartanah hari ini lebih bagus dari menyesal untuk membeli hartanah yang lebih mahal keesokkan harinya.

Sokong Kami! (Klik Iklan Di Bawah)

HTML tutorial
Jum, Apr 25, 2014 1:40:00 AM, Continue reading at the source
Rab, Apr 23, 2014 1:05:00 AM, Continue reading at the source
Rab, Apr 23, 2014 12:58:00 AM, Continue reading at the source
Sel, Apr 22, 2014 4:04:00 AM, Continue reading at the source
Sel, Apr 22, 2014 12:56:00 AM, Continue reading at the source

Artikel berkaitan dari topik menarik ini:

Dikirim Oleh on Apr 29th, 2009 dan difailkan dibawah Tips Hartanah. Anda boleh mengikuti sebarang respons bagi entri ini melalui suapan RSS 2.0. Anda boleh meninggalkan respons, atau menjejak balik daripada tapak web anda. HakCipta terpelihara © 2009 - 2011 Drumah Homely Publication Sdn. Bhd.. Semua bahan berbentuk artikel dan gambar tidak dibenarkan untuk disalin, dicetak, diubahsuai, diterbitkan semula tanpa mendapat persetujuan Syarikat Penerbitan secara bertulis.

256 Ulasan Dari “Beli rumah tanpa bayar deposit”

  1. HRiah berkata:

    Salam.
    Saya baru 6 bulan bekerja dan bergaji yang setaraf dgn tahap akademik saya…
    Maksudnya saya punya simpanan agak sedikit…Namun saya juga punya impian untuk memiliki rumah sendiri… Pernah jumpa syarikat perumahan…mereka kata bank hanya boleh bagi loan 90% / 95%… Deposit kena dapatkan daripada pelbagai sumber seperti personal loan, epf, saving etc… ada jalan lain lagi kah?
    TQ

      (Petikan dari)  (Balas)

  2. syahril berkata:

    salam,

    setelah saya baca artikel nih, saya confuse antara zero entry cost dgn zero downpayment (100% loan)..

      (Petikan dari)  (Balas)

    • c-mi berkata:

      salam bro syahril, dari fahaman saya lah..

      zero entry cost (zec): term ni selalunya bank2 yang guna untuk pakej loan. cth; zec package BLR-1.7, kalau non-zec BLR-2.2, selain itu pemaju pun ada juga guna term ini, untuk yuran-yuran guaman, duti setem dan disbursment diberi percuma.

      Zero Downpayment:Kebiasaannya pemaju yang gunakan untuk sesuatu promosi tanpa downpayment, sebab kebiasaan bank hanya akan approve loan 90%-95% sahaja, dengan zero downpayment pemaju akan absorb 5%-10% baki dari pinjaman.

      Satu lagi rumah-rumah zero downpayment ni selalunya mahal. sebab pemaju dah markup harga giler-giler, bila dah markup boleh lah dia absorb mane2 kos dari pakej promosi. Nasihat saya x perlu terkejar2 dgn pakej promosi sebab segala promosi itu anda dah bayar sekali dengan harga rumah. Melainkan jikalau anda betul2 memerlukan rumah tersebut.

        (Petikan dari)  (Balas)

      • alynn berkata:

        sy mmg nk mrncg mbeli rmh tp sy x sgka sy akn terjebak ke dlm mslh bgni. sy da byr wang deposit kpd pemaju utk booking rmh yg blm siap. kwn2 sekerja kt rmh sy tu tlalu mhl monthly nya. mrka nshtkan sy spya pk msk2. sy jd stres bl pk psl monthly sdgkan itu mmg da harga semasa rmh skrg. nk beli low cost plus, gov xkan approve.so, mcm mn? sy tya pemaju, blh x sy ambk blk dt deposit 2,pemaju kt x blh kcli klu SPP btl2 kt sy x lyk br dt depo dpt refund. skrg, sy da tlanjur sign S&P & tgh tggu dokumen yg akan menyusul. mcm mn ni? btl ke apa yg sy da bt ni? sy rs ssh ht skrg..pls help me!

          (Petikan dari)  (Balas)

        • noli berkata:

          bagi pendapat saya bali rumah xde rugi sebab harga akan naik kecuali la beli kat area yang memang x membangun…so rasenyer kalau tempat ok, teruskan jer la cukup 5 thn jual balik rasenyer mase tu harga die pon mesti dah naik dah..

            (Petikan dari)  (Balas)

        • gugu berkata:

          xjadi masalah..beli rumah adalah pelaburan mcm simpan duit..cuma kat hartanah..bila siap boleh sewakan dulu..jika xnak duduk..bila harga market dah meningkat..5 keatas lepaskan hartanah itu@jualkkan ikut harga market..keuntungan boleh digunakan untuk dowpayment beli hartanah idaman…hartanah adalah sejenis pelburan yang menguji kesabaran ,disiplin,dan memotivasi menyimpan aset..so jangan menyesal…

            (Petikan dari)  (Balas)

        • Pecinta Bahasa berkata:

          Alynn..teruknya bahasa ringkas yang awak guna…sampai tak faham dan pening nak baca..cintailah bahasa kita…

            (Petikan dari)  (Balas)

  3. shuffian berkata:

    saya bercadang beli rumah tak sampai 100k melalui SPNB. boleh kah membuat pinjaman dgn bank katakan 90% saja then deposit+guaman bank melalui epf account2. maksud saya tidak mahu keluar sesen pun melalui bank cuma pada pemaju bayar deposit+guaman saja. please advise

      (Petikan dari)  (Balas)

    • ibnu said bin muslihat berkata:

      Kpd shuffian, i would like to share my opinion if you don’t mind. Kalau anda berniat rumah itu untuk tempat tinggal anda saya rasakan teruskan saja cadangan awak itu sangat baik.TAPI kalau you nak buat pelaboran or nak buat duit dgn kata lain nak bagi sewa , saya rasakan ada baiknya tinggikan deposit anda dan panjangkan masa pembayaran rumah itu. ini memboleh kan ROI (return on investment) anda tinggi atau income dari sewa rumah itu tinggi.
      Contohnya harga rumah 90 ribu you deposit 20 ribu and you nak pinjam bank 70 ribu and you nak bayar selama 40 tahun dgn interest 5.55 percent, you perlu bayar RM 363 sebulan. Mungkin you bagi sewa RM 450 – 600.sebulan dan you net income RM87 – RM 237 sebulan( passive income )
      untuk cari penyewa 450 – 600 saya rasa tidak lah begitu sukar.
      ALLAH HUALAM

        (Petikan dari)  (Balas)

      • shuffian berkata:

        salam,

        terima kasih atas cadangan itu. tapi buat masa nie bulum lagi nak buat passive income maybe masa depan. sebab ini rumah pertama daripada menyewa setiap bulan lebih baik beli rumah baru. anyway thanks again

          (Petikan dari)  (Balas)

    • Mohd berkata:

      seelok2nya kumpul duit dulu (deposit), apa yg kita bayar, akan dapat balik kt kita..(after dispose)

        (Petikan dari)  (Balas)

  4. ibnu said bin muslihat berkata:

    Assalamualaikum shuffian. i would like to share my exp to you………
    Pada 1997 masa kegawatan ekonomi di malaysia.. banyak hartanah org tak beli terutamanya dari pemaju….
    Pada masa itu saya beli rumah ( first house ) apt cost rendah RM 56k….
    Saya runding pemaju agar buat dua perjanjian iaitu perjanjian saya dgn pemaju dan pemaju dgn bank. perjanjian pertama pemaju jual dgn saya dgn harga RM 56k dan perjanjian ke dua pemaju dgn bank iaitu pemaju jual dgn saya dgn harga RM 68k.. jadi saya beli apt itu dgn full loan RM68K setelah tolak segala cost saya dapat lebihan net RM 7k dan saya loan 30 tahun dgn ansuran RM 370 sebulan dan rumah itu saya bagi sewa RM 450 sebulan dan saya dapat passive income RM 80 sebulan. selepas 12 tahun sekarang baki pinjaman saya RM57K dan nilai harga Apt tu RM 90k.. kalau saya jual sekarang saya dapat RM 33K ……
    So you boleh nampak tak ,di permulaan (RM 7K ), dipertengahan ( RM 80 sebulan = 12 tahun = RM 11,520 ) dan di akhir RM 33K . total selepas 12 tahun saya dapat sebanyak RM 51,520. so i rasa you pun boleh buat apa yg saya telah buat .
    Betul lah kata org2 jutawan hartanah , pelaburan dalam hartanah boleh jadi kan kita senang dan jadi jutawan.

    ALLAH HU ALAM

      (Petikan dari)  (Balas)

    • wan kembang berkata:

      best nampak RM RM kat sinih hasil jual rumah. tapi hakikatnyer meletihkan melayan kehendak bank bila urusan jual beli nih. macam saya seorang suri rumah baru nampak macam mana nak berurusan dengan bank. kalau takder income tetap…make sure ada statement bank …kuar masuk every month….yang bagusnyer masuk jer…tak mo kuar2 duit lam tuh. peh tuh back ground mau bersih….tak moh ada utang2 …bank ker kredit kad ker…

      apa2pun saya memang bercita2 nak jadik jutawan hartanah nih. skang baru nak start build up…harap2 tak terlambat.

        (Petikan dari)  (Balas)

    • shuffian berkata:

      Salam

      Hai lama tidak check forum busy kebelakangan nie. nak bertanyakan lagi pasal perumahan2 nie. saya dah booking dah rumah tersebut berapa bulan yang lalu. selepas perjanjian antara pihak pemaju+peguam & bank+peguam SPA,LO segalanya dan tunggu surat dari pemaju untuk pengeluaran KWSP. pemaju SPNB berkata siap tahun depan 2010 march+april. jadi apa perlu lagi sia buat setelah semua tue selesai tunggu sajalah? bukan apa sebab saya memang risau pasal setengah pemaju tidak siap pembinaan rumah seperti yang ditetapkan sejak2 keluar issue di kaca berita di mana pembeli menghadapi masalah tidak dapat rumah mereka seperti yang dijanjikan/ditetapkan. dan ada setengah pihak telah start membayar pinjaman tiap2 bulan. ada pembeli sampai berbulan2 masi tidak dapat rumah diaorg memang kesian baru2 bulan lepas keluar di kaca berita. adakah saya perlu risau and anggap everything is ok? minta nasihat

        (Petikan dari)  (Balas)

    • dieya berkata:

      assalammualaikum.. ibnu sina. i bminat dgn kenyataan u dan sgt bharap u dpat tolong i. i dh beli rumah kos rendah rm49K pd awal tahun 2009. Dan sekarang i nak jual rumah tu dgn hrga yg msih blum ditetapkan. Bolehkah i tetapkn hrga sendiri tnpa perlu btnya bank? i pernah tnya bank baki langsai rm47K. Apa yg i perlu lakukn andai pembeli tu nk beli rumah i dgn loan bank jga? dan kalau pembeli tu nak keluarkn duit dri EPF dia, cmner plak?

        (Petikan dari)  (Balas)

  5. aliba berkata:

    dkt puncak saujana, pemaju ada juga berikan kemudahan 100% loan kepada pembeli melalui bank islam. tapi harga untuk rumah teres 20×80 1800sqf 2.5 tingkat ialah RM308k. agak mahal x? hampir tidak perlu membayar apa2 langsung kecuali insurans (tidak termasuk dalam loan).
    Patutkah saya membeli rumah ini untuk dijual semula apabila siap?

      (Petikan dari)  (Balas)

    • Isaac berkata:

      Hi Aliba…

      1. 100% loan memang bagus bg mereka yg kurang $$$..ttp kena ingat sbb ambik loan 100% maksudnya byr interest kat bank pun 100%…just imagine kalau loan 30 thn..byr interest kene byr. Sambil tu tgk interest rate offer brp…setahu sy interest rate agak mahal. Nanti byr interest jer dalam masa 5 thn, pokok tak jalan pun.
      2. Harga agak mahal, why not survey tempat lain jugak..Kajang & Bangi byk lg new development.
      3. Kalau beli utk dijual agak susah…ttp kalau nak duduk mungkin boleh dipertimbangkan.

        (Petikan dari)  (Balas)

      • jaja berkata:

        1.mahal ke? Sy pernah survey kat bangi umh baru nk wat harga RM 320K untk 2sty, 20 x 70 sq ft. Manakala umh dh siap(10 thn) harga 280K(2 sty gk n luas sama jer)…Jd sy confuse sbb harga area bangi mmg mahal..
        2. Sy beli umh kat taman mewah kjg, 20 x 70 sq ft , 2 sty, harga RM 299K…Mahal ek?Tp sy dh survey area situ harga umh lama pun dlm 280K( mungkin boleh nego tp sy x pikir leh krg byk!!)
        Tawakkal aje laa…

          (Petikan dari)  (Balas)

  6. ina berkata:

    saya nak tahu,saya nak beli rumah flat dengan tuan rumah ini dengan harga rm39k tetapi sya cuma bergaji kecil iaitu rm950 sebulan.Saya tidak mempunyai duit deposit untuk membelinya,jadi bagaimana saya nak buat loan 100% dengan bank.Dan apakah bank boleh memberi pinjaman kepada saya?bank mana perlu saya buat pinjaman yang tak banyak interest?

      (Petikan dari)  (Balas)

    • c-mi berkata:

      Rasanya gaji tu dah boleh lepas. Cuma nak dapat 10% kan…

      1. Bincang dgn tuan rumah untuk buat SPA harga markup 10% + kautim dgn valuer + banker untuk memudahkan proses.
      2. Pergi Bank Islam ada pinjaman penuh 100%, tapi kadar faedah 7.5% setahun
      3. Buat pinjaman dgn family. Selalunya parent mesti tolong kalau anak2 nak beli rumah (interest ni rendah aje)
      4. Boleh contact banker2 yg terdekat.

      anyway good luck 4 u.

        (Petikan dari)  (Balas)

      • kencana berkata:

        mcm mane ek nk dpt phone banker tu?

          (Petikan dari)  (Balas)

        • am_2009 berkata:

          bro isaac phone number

            (Petikan dari)  (Balas)

          • mohan berkata:

            hi bro just nk tau saya berminat nk beli rumah gaji saya rm 1600,and rumah harga berapa yang saya beli dan apa syaratnye bro blh tolong tk thanks

              (Petikan dari)  (Balas)

          • c-mi berkata:

            En mohan,
            asasnya memang mana2 bank komersial akan memberi pinjaman perumahan mengikut kelayakkan peminjam. Kebiasaannya 1/3 dari gaji keseluruhan. Ini bermakna cara yang paling senang adalah dengan membahagikan gaji anda RM1600 itu kepada 3. Iaitu RM1600/3 = RM533 sebulan.

            tetapi jika gaji dan komitmen anda lebih tinggi dari 1/3 jumlah bersih gaji, ia juga akan menganggu jumlah pinjaman yang akan dipohon.
            Gunakan kalkulator pinjaman disini. Setelah itu letakkan harga rumah, deposit permulaan, dan kadar faedah standard 3.5% setahun. diharap ini dapat membantu.

              (Petikan dari)  (Balas)

  7. INA berkata:

    SAYA DAH BUAT LOAN KAT BANK DAN DALAM PROSES.SELEPAS KITA BUAT LOAN APA LAGI YANG KITA PERLU BAYAR UNTUK RUMAH TERPAKAI NI SEPERTI S&P BERAPA,LOAN FEE DAN SEBAGAINYA BERAPA KOSNYA?

      (Petikan dari)  (Balas)

    • Isaac berkata:

      Hi Ina,

      1. Loan yg awak apply under zero cost ker…kalau zero cost awak x perlu bayar ape2 dengan pihak Bank. Cuma awak perlu bayar kos SPA..kira2 3% dr harga jualan (termasuk MOT).

        (Petikan dari)  (Balas)

  8. Khalilah berkata:

    Salam.

    Minta pandangan pakar kat sini. Saya bercadang nak beli rumah DST(intermediate). Subsale. Tapi ramai yang kata harga yang saya nak beli adalah over pricing. Owner nak jual 300k tapi dikatakan MV dalam 270k je. Tapi apabila survey area tersebut memang itulah harganya. So, apa pendapat kawan2. Area yang saya maksudkan adalah U12 Shah Alam.

      (Petikan dari)  (Balas)

    • Isaac berkata:

      Hi Khalilah…

      Tahniah kerana anda bercadang nak beli rumah..satu langkah yg bijak.
      1. Pertama kali awak kena check Market value dgn Valuer dulu. Sebab biasanya bila awak apply loan bank, pihak bank kena pastikan harga pasaran dengan valuer dulu. Katakan valuer bg harga pasaran RM300k, jadi tidak ada masalah dengan pinjaman anda.
      2. Kawasan U12, harga pasaran sekitar RM270-280K biasanya. Jadi kena dapatkan harga pasaran dengan Valuer dulu. Harga 300K sedikit tinggi. Berapa luas tanahnya ye..kalau boleh awak bagi alamat rumah tu, saya tolong checkan untuk awak.

      Terima kasih.
      contact saya: 0162058205

        (Petikan dari)  (Balas)

      • azie berkata:

        saya berminat untuk membeli rumah di U12 Shah Alam. tp saya susah untuk mendapatkan contact berkenaan rumah untuk die jual di area u12. harap sesiapa dpt membantu. Nway, di mana Khalilah mendapat info rumah utk dijual di u12?

          (Petikan dari)  (Balas)

  9. QisTina BalQis berkata:

    Salam,
    Saya bercadang untuk membeli rumah lelong dengan harga RM 115 K. Flat PKNS sahaja, utk pengetahuan ini adalah kali pertama saya bercadang nak beli rumah, kiranya memang tak ada pengalaman langsunglah nak beli rumah ni…saya ni hanya bergaji kecil shj iaitu sebanyakRM 1300. Masalah saya ialah untuk menyediakan 10% deposit tu…Persoalan saya :-

    a) Bolehker beli rumah lelong dan bila dah menang bid buat 100% loan dengan bank.

    b)Boleh lepas ker loan saya ni,, ye lah saya ni bergaji kecil sahaja… lagi satu.. saya ni nak bayar kereta juga,,, nanti bila bank cek…. boleh approve ker loan.. Tapi sebenarnya monthly duit kereta tu saya bayar melaui side income saya.. duit gaji memang tak usik pun…

    c) Kalau sesiapa yang tau beli rumah lelong ni, harap dapat memberi pandangan dan nasihat pada saya yang tak tau apa2 dalam bab membeli rumah ni…

    Harap dapat membantu.. TQVM

      (Petikan dari)  (Balas)

    • Mohd berkata:

      1. deposit 10% bleh kluarkan kt EPF (account 2)
      2. Rumah lelong biasanya dijual pada harga reserve price means under market. Klu menang bid tapi still below market then 100% loan xde masalah. make sure jgn bid sampai over market lak. (elok gune agent)

      cth. Reserve price 80K
      Menang bid 90K
      Market plak 100K>>>valuer tentukan..bank bagi loan 90% drpd RM100K+>>>so dpt RM90K, klu market lg tinggi cth 120K, loan approve 108K..adelah duit sket 18K utk bayar lawyer dsbnya.

      3. Pasal loan approve ke tak, try tanya banker dulu check CTOS..maybe ade sket bayaran some bank plak xde bayaran bergantung lah..klu ada org dlm lg bagus..tp klu duit gaji xusik tu..no problem rasanye..asal ada balance bulan2 sudah cantek..

      4. Pasal rumah lelong ni better cari agent lelong hartanah. diaorang akan guide client yg nk beli umah lelong. try surf internet byk syarikat pelelong ni..lagi satu better pg tgk surrounding dulu..jgn menyesal d kemudian hari…

      sekadar pandangan…

        (Petikan dari)  (Balas)

  10. Alisya P berkata:

    Saya berminat membeli rumah teres 2 tingkat. Kawasan yang menjadi pilihan saya berdekatan dengan tempat kerja di kawasan Ampang. Saya tinjau harga rumah jenis itu sekarang sekitar RM335-350K. Gaji saya sebulan hanyalah sekitar RM2100 sebulan. Mampukah saya memiliki rumah seperti yang di ingini? wang simpanan peribadi saya tidak lebih dari RM10K.

      (Petikan dari)  (Balas)

    • Mohd berkata:

      biasanya kene prepare 10% deposit..so harga 350K kene prepare RM35K (deposit) + lawyer dlm 2%-3% dr harga rumah…seeloknya check kt bank dulu loan bleh pg berapa…

        (Petikan dari)  (Balas)

  11. Nin berkata:

    Salam,
    Saya dalam usaha beli rumah teres setingkat di Kelantan (Wakaf bharu) berharga RM150k. Owner dan siap renovate dan besarkan dapur tp duduk sekejap je sbb kena pindah tempat kerja, dan setuju kurangkan harga sehingga RM130k. gaji saya RM1500 bersih sebulan. simpanan yang ada tak sampai RM10k. kalau loan 100% interestnya mahal, saya cadang nak guna epf a/c 2. saya tidak ada basic knowledge langsung pasal proses beli rumah ini. apa patut saya buat dulu? epf? bank? lawyer? harap dapat membantu. TQVM

      (Petikan dari)  (Balas)

  12. new guys berkata:

    Salam rakan2 yang sudi membantu, saya ni baru je garaduate, dan baru je kerja sambilan dengan gomen 4 bulan, gaji RM 1,800.
    Saya pun berniat nak beli umah untuk masa depan sebelum kawin. Jadi saya xde pengalaman langsung dalam hal beli rumah ni. Kereta pun x beli lagi, kawin lagi..baru nak menapak belajar..bila baca forum ni ader gak input, tp masih banyak term2 yang BLUR.
    Apa step pertama yang saya perlu buat, mana nak dapat maklumat yang penuh..harap dapat membantu..tq

      (Petikan dari)  (Balas)

  13. shah berkata:

    salam,nak tanya samada rumah yg saya nak beli ni berpatutan atau x…
    jenis rumah = teres 1 tingkat(3 bilik,2 bilik air)
    harga = rm 131,000
    deposit = 5% dr harga rumah (dpt 95% loan bank)
    byrn bulanan = rm567 (35 tahun)
    berapa % epf ble kuar utk byr deposit?

      (Petikan dari)  (Balas)

  14. linda berkata:

    Salam,

    Saya sudah mempunyai rumah kos sederhana yang telah saya duduki selama 6 tahun. Ketika itu saya membelinya dengan harga RM 84k. Disini saya bercadang untuk menjual rumah saya dengan mengikut harga pasaran terkini dengan harga RM 145k. Saya ingin mencari rumah teres 1 tingkat atau 2 tingkat dibawah RM 200k kerana ingin melihat anak2 membesar dirumah yang mempunyai kawasan untuk keselesaan mereka.

    Disini, saya ingin tahu bagaimana cara untuk menjual membuat loan bank dan berapa peratus yang boleh saya dapat. Adakah saya perlu membayar deposit kepada owner rumah yang saya ingin beli tu……

    Sekiranya ada rumah yg berharga dibawah RM 200k sila inform la kepada saya………(kawasan cheras/ampang) tq…

      (Petikan dari)  (Balas)

    • dilla berkata:

      salam Linda, bagaimana dgn rumah yang anda hendak jual? adakah di kawasan ampang? sy juga ingin membeli rumah di kawasan ampang tetapi pada harga RM150K ke bawah.

        (Petikan dari)  (Balas)

  15. ct berkata:

    SALAM.. nak tanya klu nak beli rumah di bandar tasik kesuma 22×70 2hand..dlm RM 147K..kira ok tak? market value kt cne brape?anybody can help?
    then…ada cara tak klu xnak byr dep?meaning 100% loan..TQ

      (Petikan dari)  (Balas)

  16. linda berkata:

    salam,

    leh dapatkan contact no bro isaac or email dia coz nak tanya pasal loan..TQ

      (Petikan dari)  (Balas)

  17. shah berkata:

    salam,saya ada pertanyaan pasal rumah, saya bercadang untuk membeli sebuah rumah terpakai berharga rm215000 dengan keluasan tanah 3400 kaki persegi..persoalan saya:
    1) adakah harga rumah ni berbaloi?
    2) bagaimana saya boleh mendapatkan deposit 10% utk rumah ni memandangkan simpanan saya tidak sampai rm5000?

      (Petikan dari)  (Balas)

    • bantuan berkata:

      Rumah pada harga RM215000 adalh cukup berbaloi jika di kawasan yang dekat dengan semua kemudahan, contoh cam sekolah, masjib, kemudahan awan, taman, playground, kedai-kedai dan senang untuk ke bandar KL ke, tp RM215000 klu xde semua tu dan jauh ngan semua mintak lah kurang lagi skit klu boleh.. klu nak bli rumah pada harga nie sekurang2 nya kne ada dalam RM28000 camtue lah skali ngn deposit 10%… try lah pnjam ngan mane2 bank… gud luck!!

        (Petikan dari)  (Balas)

  18. azie berkata:

    Salam,
    15 Nov lepas saya baru bayar duit booking rumah. Dalam tempoh 90 hari saya dikehendaki untuk mendapatkan loan dan membayar downpayment. Masalah saya sekarang, saya tgh cuba untuk mengumpul lebihan duit untuk downpayment supaya installment setiap bulan lebih rendah. Adakah suatu kebiasaan sekiranya saya ingin cuba untuk melanjutkan tempoh pembayaran downpayment tersebut ?

      (Petikan dari)  (Balas)

  19. amy berkata:

    hi. 2 hari lepas saya ada ke Giant S13 shah alam & di sana ada promotion jual-beli rumah. ada satu projek perumahan ni under Zestrans developer, katanya 100% loan. deposit hanya RM1k sahaja.

    saya memang berminat dengan rumah itu, tetapi bila melihat nama developer nya, saya tidak yakin kerana:-

    1) bila saya search dlm internet, nama developer itu memang tak dijumpai.
    2) deposit nya terlalu rendah. (ramai yang suruh saya beware dengan syarikat² yang terlalu memberi kelonggaran utk bayaran deposit kerana mungkin terjadinya rumah tak siap @ terbengkalai). walaupun bagi saya deposit sebanyak RM1k tu memang bagus untuk orang² yang mempunyai tabungan yang sedikit macam saya.

    saya ingin tanya pendapat, bagaimana saya nak tau “how strong that developer?”

    t,kasih.
    amy

      (Petikan dari)  (Balas)

  20. zila berkata:

    saya nak tanya mengenai property di springhill PD…dimana saya bercadang hendak membeli rumah teres 22×65..dgn harga 188k….aakah berbaloi saya membelinya…..tujuan untuk disewa atau tinggal disana terus,,belum lagi membuat keputusan…

    terima kasih

      (Petikan dari)  (Balas)

  21. killers berkata:

    Saya mungkin agak terlambat..gaji saya sekarang.rm895.dah tetap.xde elaun tetap pon. saya mula sedar betapa penting utk miliki rumah nih..sekarang usia saya 23 tahun. pernah buat peminjaman dgn bank mbsb 55k..tp itu sikit2 saya buat..smpai la overlap jd byk tuh..utk 20 tahun..
    sekarang saya cuma menunggu gaji saya naik dalam masa 6 atau 7 tahun lagi..pd waktu gaji suda mencecah rm1500..mungkin baru dapat beli rumah..gaji sekarang balance yg tinggal 300 lebih jerk..hurm..ntahla..susah..

      (Petikan dari)  (Balas)

  22. mohd zaki berkata:

    salam
    mcm mana cara nak beli rumah 2nd hand dari agent?
    cara2 yg betul coz saya nk beli rumah 2nd hand tp tak tau procedure yg betul.

    tq

      (Petikan dari)  (Balas)

  23. nadia berkata:

    saya tengah survey nak beli rumah di kawasan sri gombak. teres 2 tingkat, normally harge kat situ paling tinggi RM190K. Saya berminat dengan 1 rumah nie. masalahnya ejen kata saya kene bayar deposit 3% and bakinya 7% masa dah approve. saya tak lah mempunyai simpanan yang banyak. tapi nak bayar deposit boleh lah lepas. macamane nak bayar deposit 10% tue ek. Saya fikir nak kuarkan dari KWSP. tapi macamane? saya tak tahu lagsung tentang pembelian rumah nie. boleh ke saya kuarkan 10% dari KWSP? saya bercadang nak buat permohonan bersama dengan suami. FYI, gaji saya hanya RM 1900.00 setiap bulan and suami RM 1550.00 sahaja. saya mempunyai kereta and ASB loan. Agak2 lepas tak?

      (Petikan dari)  (Balas)

  24. org berkata:

    nak tanya, kalau nama blacklist memang x ada cara nak beli umah ke?

      (Petikan dari)  (Balas)

  25. ie berkata:

    saya agent hartanah sebuah syarikat, saya ingin tahu boleh ke saya jadi agent persendirian tanpa terikat dengan mana2 syarikat hartanah? klu jadi agent persendirian perlu ke ade perjanjian antara owner dan agent untuk tujuan bayaran yuran sebanyak beberapa percent kepada agent oleh owner rumah? klu buat surat perjanjian sendiri boleh ke atau perlu guna peguam juga untuk tujuan ini? boleh sape2 bagi nasihat berhubung perkara tersebut…

      (Petikan dari)  (Balas)

  26. jazz berkata:

    saya teringin nak memiliki rumahs sendiri.macamana saya nak cek kawasan rumah saya ni ada rumah lelong dari bank.adakah patut saya terus pergi cek di bank?…..atau ada cadangan lain..salalunya berapa tahun maksimum untuk loan rumah di beri?

      (Petikan dari)  (Balas)

  27. ivy berkata:

    saya berminat nak beli rumah kat mentari court,,tapi xyah deposit,,or 100% loan..ade kee

      (Petikan dari)  (Balas)

  28. Lina berkata:

    Macam mana nak cek kelayakan buat loan rumah ni dgn bank? Boleh ke bank beritahu berapa yg saya layak walaupon saya xpasti lagi rumah mana yg nak beli?

      (Petikan dari)  (Balas)

  29. abeng berkata:

    hi…
    sy interested nk beli umah yg saya sewa ni dr owner.
    masalahnye xde cash in hand for deposit n etc fee.
    gaji saya plus hubby around rm4200.
    anggaran umah ni dlm rm110000.
    boleh ke sy n hubby wat loan brsama..saya swasta, hubby gov.
    satu lagi..saya nk tau macam mana sistem sewa beli rumah.
    mengikut info yg sy dpt…sistem ini leh kurangkan beban buyer cam sy yg xde cash nih…

      (Petikan dari)  (Balas)

    • c-mi berkata:

      sewa beli rumah??
      aggrement dgn sape? bank or owner rumah? kalau owner rumah agak berisiko takut bila nk habis bayar tu? 20, 30 tahun? sedangkan rumah tu masih belum transfer nama awak. skim sewa beli dgn owner ni byk maslah kemudian hari. beware.

      p/s: lebih baik buat loan dgn bank

        (Petikan dari)  (Balas)

  30. lily berkata:

    Saya berminat nk beli rumah jenis appartment bertujuan untuk disewakan. range harga 60-80k. ikut apa yg saya baca kat sini, elok mintak pandangan daripada valuer dahulu utk tahu market harga rumah tesebut. klu guna khidmat valuer ni, kena cas ke? berapa ye?

      (Petikan dari)  (Balas)

  31. Azlina berkata:

    saya blacklist cris / ctos, suami plan nak beli rumah di Cheras dgn harga 156000 tapi x cukup 10%…masalah nya kalau buat S&P dgn menggunakan 2 nama (termasuk nama saya) bimbang bank x approve loan…jadi bila x boleh buat S&P dua nama, saya x boleh keluarkan KWSP – Akaun 2 saya kerana suami pernah keluarkan KWSP akaun 2 nya utk beli apartment sebelum ini. boleh sesiapa berikan nasihat…saya betul2 runsing.

      (Petikan dari)  (Balas)

  32. mazuardi berkata:

    salam,,saya nak mintak tolong dari otai2 hartanah kt sini…
    saya dah menang bid rumah lelong(under HSBC) harga 189k di kulim,kedah.
    saya dah bayar deposit utk bid RM18900.
    tapi sebelum tu agen sy dah mintak kurang pada HSBC RM39 ribu.
    mintak kurang pakai lawyer(bayar rm500 plak).
    jadi harga rumah 150k.saya buat loan 170k under Affin..dgn hrpn dapat la lebih 39k untuk renovation.
    soalan saya ialah deposit saya pada HSBC tu mcm mana?
    A. adakah affin akan bayar pada HSBC RM131100 sahaja(150k-deposit)
    B. atau affin akan amik deposit tu masuk dalam 170k loan yg di pinjam?

      (Petikan dari)  (Balas)

  33. hisham berkata:

    salam,saya student dan sangat2 berminat nak buat pelaburan hartanah nie…sebelum tue saya nak tanya kepada mereka y lebih pakar dalam hartanah nie…boleh ke saya wat loan u beli rmh atau tanah sdgkan saya student?

      (Petikan dari)  (Balas)

  34. EMY berkata:

    Salam…

    Saya nk tahu brapakah pendapatan sy akan diambil kira.
    basic bulanan RM 1200. tetapi tiap2 bulan gaji bulanan RM 2.7 – RM 3.5 k
    memandangkn sy tiada borang EA .
    Adakah hanya RM1.2 k di ambil sbgai pendapatan ?
    terima kasih…
    web nih byk membantu

      (Petikan dari)  (Balas)

    • c-mi berkata:

      Dari mana dtgnya duit lebih tu? EA form tu penting utk proof yg pendapatan awak dalam setahun.

        (Petikan dari)  (Balas)

      • EMY berkata:

        Salam

        Terima kasih kerana feedback c-mi
        Basic RM 1.2k
        Lebihan itu dtg dr OT and elaun

          (Petikan dari)  (Balas)

        • c-mi berkata:

          hmm… mcm mane blh x ada EA form? sebab kalau majikan byr OT dan elaun itu semua expenses company, should declare tu. melainkan company tu x byr income tax. hahaa.

          mungkin awak boleh sediakan, bank statement 12 bulan, dan supported document cth simpanan asb, tabung haji dan lain-lain.

          mungkin ada sesetengah bank yg akan minta u masuk beberapa ribu RM dlm fixed deposit sebelum dia bagi laon. apa pun try dulu lah

            (Petikan dari)  (Balas)

  35. farehan berkata:

    macam mana saya nak tau market value atau harga valuer sesebuah rumah 2nd hand? rumah yg saya nak beli ni owner nya nak jual 270K tapi dikatakan MV nya hanya 200-220K. kalau overprice, mesti susah nak dapatkan loan bank kan?

    bro isaac boleh bantu ke?

      (Petikan dari)  (Balas)

  36. SREE berkata:

    SAYA NAK TANYA SIKIT… KALAU SAYA NAK REFINANCE RUMAH.. BARU SETAHUN SAYA BELI… BOLEH TAK? PLZ ADVICE, SAYA KELIRU

    BRO ISAAC BOLEH BANTU KE?

      (Petikan dari)  (Balas)

    • clinck berkata:

      Rasanya semua bank ada lock-in period. lock-in period maksudnya xleh pindah mana2 bank dalm tempoh yg ditetapkan.
      lock-in period biasanya dalam 5 tahun, kalo x nanti kena panelty.
      melainkan nak refinance dgn bank u skrg ni yg tu kena tanya dgn banker u yg dulu la.

        (Petikan dari)  (Balas)

  37. Azie berkata:

    Saya ingin memiliki umah sendiri,tpi susah sgt nak lulus mungkin harga x layak dgn gaji saya dan suami kot.
    Saya dah submit 2 nama kat Bank nama saya dan suami .rumah dah siap (Condo)
    Harga rumah tu 163,000 Developer less 10%. so umah dalam 147000+++ x termasuk guam.
    Saya kasi Deposit RM500, kalau lulus deposit utk Syabas & TNB.

    Tapi bank call ,reject kecuali ade 15%down payment(dlm 24,000) mana nak cari kalau nak cash,Hari tu Developer kata boleh loan 90% x yah lagi deposit… Kenapa yek…binggung

      (Petikan dari)  (Balas)

    • c-mi berkata:

      tgk bank yg awak masuk. ada sesetengah bank mmg dia akan minus margin finance bila tau developer nk bg 100%. Tp ada officer bank yg boleh kautim.

      nk workout 15%, Epf kan ada, boleh keluar bila dh sign spa

        (Petikan dari)  (Balas)

  38. Rafi berkata:

    Saya ingin membeli rumah aprtn di kawasan ampang..saya ada call egen bertanyakan satu iklan rumah….egen itu inform kena bayar 3% booking…then rumah tak dapat CF lagi…nak masuk buat site visit pon tak boleh masuk dalam rumah…adakah benar step untuk beli rumah yang dinyatakan oleh ejen berkenaan…mohon nasihat…

      (Petikan dari)  (Balas)

    • salman berkata:

      actually, kalo based on KPKT (kem. perumahan) mana2 pemaju tiada hak untuk ambil bayaran booking sbb ia digelar proforma. ia boleh burn gitu aje tanpa pembelaan. tp krajaan pon xde kuatkuasa undang2 nk jaga pembeli. so inilah situasi kita skang.

      berkenaan dgn site visit, at least msti ada umah contoh kan? kalo xde mcmana nk pecaya?

        (Petikan dari)  (Balas)

  39. Anna Suhana berkata:

    Sy bercadang nk beli rumah teres setingkat, katakanlah harga RM120k, loan yg sy tau bank hanya akan bg 90-95%, kalau sy nk bayar Deposit 10% kat pemaju, bole ke sy kluarkn dari EPF?

      (Petikan dari)  (Balas)

  40. mamat berkata:

    salam…
    ape beza beli rumah 2nd hand dgn rumah baru…skrg ni dlm dilema…nk beli rmh baru duit deposit x cukup…nk beli rmh 2nd hand pun nk kene 10% deposit gak…pening2…bole siapa2 membantu

    tq

      (Petikan dari)  (Balas)

    • c-mi berkata:

      byk condo dgn apartment hari ini deposit sekitar RM500-RM1000 saje. segala fees percuma janji loan boleh cover. try lah, u mesti ade satu rumah nanti.

        (Petikan dari)  (Balas)

      • Yana berkata:

        kt mana kita boleh dptkan condo & apartment yg deposit around rm500 -1000 jer?
        saya da beli apmt sblum kwin, skrg suami saya plan nk bli aprtmnt guna nama dia tp hak milik bersama, income dia 3k+.. dlm epf account 2 pon da ade rm15k+. masalah utama skrg nk cr 10% tu yg kurang mampu sbb kami byk tggungan wlupn 2-2 bekerja. ade x umah yg kita boleh bli, byr ckit dulu n bla da kuarkn epf tu bru byr 10% tu?

          (Petikan dari)  (Balas)

    • nor berkata:

      salam mamat,
      beza rumah 2nd hand dgn rumah baru memang beza, pengalaman saya nak beli umah 2nd hand tapi tulah deposit x cukup, owner nak jual RM150k, da tengok umah blh la, tapi value umah tu paling tinggi pun 145k..3 bank sy tya bank islam bagi paling tgi, tapi bank bagi 90% je yg lebih kena cari sendiri.. dalam kalut tu ada 1 developer tu baru nak lounching projek 100% loan, semua ditanggung cuma bayar 1k sj. jadi sy amik la yg ni harga dia actually rm223k, tolak less 7% jd harga rm188.projek tu siap dalam 2012. sy check dgn bank actually harga umah ni dlm 155 je.. dia campur semua tu yg jadi 188.

        (Petikan dari)  (Balas)

  41. rifaie berkata:

    Umur sy baru 20, sy baru nk berjinak2 ngan hartanah..
    sbb byk org ckp bidang ni dpt uat duit n sy tgk sndiri mmg btol pon..
    sy ingat nk beli satu umah lelong n sewakn kt org…
    xkisa la umah tu kt mane pon.. so, bley x tlg ajar sy cmne caranye n step2 penting yg perlu sy buat.. Help ME..
    gaji sy skg 2-3k.. sy xtau ape yg terbaek untk sy uat klau gaji cmtu. nk beli rumah besar ke, kecil ke.. TQ

      (Petikan dari)  (Balas)

  42. Zaiti Bte Bulat berkata:

    Salam……

    Saya berminat nak beli rumah kedua di area S.Alam atau K.Lumpur dgn harga below RM150K.Memandangkan rumah pertama sy di Johor telah sy sewakan dan instalment rmah pun sy byr dr duit sewa, bleh ker sy buat loan rmah kedua dgn gaji bersih sy RM1600.
    Harap dpt beri nasihat.Tq

      (Petikan dari)  (Balas)

  43. nora berkata:

    salam…first at all thanks 4 info..ada sesiapa tak blh bgtau mcmana nk dpt mklumat ttg jual beli rumah baru.sy brminat area kajang

      (Petikan dari)  (Balas)

  44. Rosh berkata:

    Salam

    Nak minta pendapat..
    last year sy ada jumpa satu ejen ni nak beli rumah n sy dh bersetuju untuk mmbeli rumah tersebut.
    sy dh bayar Duit booking.Tp pemilik rumah tersebut gagal menyediakan dokumen2 yg diminta oleh pihak bank.(pemilik mngatakan mereka masih mencari).
    disebabkn menunggu terlalu lama.sy mencadangkan agar duit booking sy d kembalikan..tp sudah hampir setahun mereka asyik bagi alasan yg mengarut,
    Di sini sy minta sesiapa yang boleh bg pendapat apa jenis tindakan yang boleh saya buat?

    Terima kasih

      (Petikan dari)  (Balas)

  45. mar berkata:

    hai..sy nk tny..tgh dlm delima :( my frez offer 1 uma kat sek 27 shah alam…type of house is apartment 8tgkat..die offer nk jual uma 2 ng 100% loan…tp bkn bli ng owner..bli ng 1syarikat guaman…syarikat ni yg handle everythg..owner nk jual 88k tp market price 115k..syarikat guaman 2 soh sy bt loan RM103500..drpd loan 2 syarikat guaman 2 akn bayar pd owner 88k..balance pinjaman td akan baya untuk legal fees n benda2 lain lg..balance dr pinjamn 2 nt kite akan dpt…adakah betul syarikat guaman ni bt??? plez reply asap…

      (Petikan dari)  (Balas)

  46. jesica berkata:

    plan nak beli rumah ngn bt pinjaman bersama suami..sy keja guru..gaji 2k,gaji suami dlam 3k lebih..hasrat hati ni besar nak beli rumah harga 290k..pastu dlm masa yg sma nak beli keta harga 80k..sy n suami rancang nak ambi personal loan 30k utk deposit rumah dan urusan jualbeli rumah (e.g.byr peguam)..sy tak tau betul ke tindakan sy ambi personal loan utk settle deposit..atau trus ambi full loan je utk 30 tahun rumah tu?

      (Petikan dari)  (Balas)

  47. Normala berkata:

    Salam, saya dah ada rumah pemindahan (flat) tapi berniat nak beli rumah teres di kota kemuning dgn harga rm 290,000.00. Rumah ni (flat) loan atas nama saya. Untuk rumah kedua ni ingat nak guna nama suami saya tapi tak tau boleh ke tak sebab suami ada blacklist dgn bank bawah rm 5000. Ada cara lain tak yang boleh dicadangkan supaya saya dapat beli rumah idaman.

      (Petikan dari)  (Balas)

  48. red kuaci berkata:

    salam..saya baru booking rumah teres 2 tingkat di seremban..harga rm217k..saya nak wat gvmnt loan..soalan,camna saya nk tau market value rumah tu?mintak tlg yer..

      (Petikan dari)  (Balas)

  49. zaly berkata:

    Salam, saya ingin membeli rumah tetapi saya bukan bekerja tetap. Saya ada perniagaan dan tidak mempunyai penyata kwsp atau lembaga hasil dalam negeri. Pendapatan bersih saya sebeulan RM 7,000.00. Adakah saya layak untuk membeli rumah dan membuat pinjaman bank? Apakan dokumen yang saya perlukan untuk memohon? Nilai rumah RM 280,000.00

      (Petikan dari)  (Balas)

  50. cma berkata:

    Sekiranya nama blacklist ada cara nk bua tloan?

      (Petikan dari)  (Balas)

  51. ntah berkata:

    sy keja swasta..basic 1200..nak beli umah harga 93k..lps x ek??brp % deposit??bank mn paling sesuai?da cadangan..plz..

      (Petikan dari)  (Balas)

    • yus berkata:

      saya sama di atas basic 1.2k. masuk suma elaun2 tetap dalam 1.4k ni loan pertama nak di wat. berapa kelayakan yang lepas n rasanya taknak loan sampai 40tahun just 10-15 years saja. and saya bercadang nak beli flat harga 30k-40k di seremban. harap leh contact saya

        (Petikan dari)  (Balas)

  52. lusdi berkata:

    salam,saya nak bertanya,sy bercadang nak beli rumah d shah alam sek 7,harga 310k.sy n wife keje gov dan layak bt pinjaman gov sebanyak 340k,masalahnya sekarang adakah pinjaman gov sy n wife tu blh lepas sedangkan sy ada bt loan peribadi n wife ada beli keta,loan asb,adakah itu semua di kira oleh pihak kerajaan?bagaiman pula dgn loan bank?boleh lepas kah?

      (Petikan dari)  (Balas)

    • c-mi berkata:

      sy pun kurang pasti hal pinjaman kerajaan ini. praktiskan hutang jgn lebih 60% dari gaji bersih. jika anda boleh utilise sepenuhnya sejumlah rm350k dan ia melebihi 60% dari gaji anda… ia akan mendatangkan masalah nanti. ada juga org buat 60% longterm loan dan extra 20% utk shorterm = 80% hutang dari gaji. Mungkin boleh cuba tapi jika gagal kawal cashflow mmg tinggi risikonya. tapi jika awak kekal hutang bawah 60% insyaallah boleh dapat pinjaman tu.

        (Petikan dari)  (Balas)

  53. mami kosas berkata:

    saya mencari rumah teres 2tingkat di kawasan ampang (tmn kosas, bkt indh, tmn sri watan, tmn dagang, ampang tasik dan area2 situ).. harga dalam 180k-200k.. sesiapa yang mempunyai rumah untuk dijual dengan harga tu sila msg inbox fb saye. tQ.

      (Petikan dari)  (Balas)

  54. Hartini berkata:

    Salam…jrg sgt jmpa bank yg dpt bg loan 100%…sy beli rumah ke 2 (harge rumah 225k) pd pghjr 2007 melalui Public Bank…PB cuma dpt bg 95% pnjaman…so sy kena byr sebyk hmpir 13k utk 5% deposit pd kadar 5.15% sehingga thn akhir pnjaman (20 thn)…sekrg ni rata2 bank bg 6.3% kadar interest…

      (Petikan dari)  (Balas)

  55. hayati berkata:

    hi..
    saya bergaji rm1600 sebulan..
    kereta rm375 sebulan
    berapa maksimum harga rumah yang saya boleh beli ?
    saya dah berkahwin, husband kerja sendiri income rm3k sebulan tapi blacklisted.
    peruntukan untuk bayar deposit/lawyer cuma ada dalam rm5k – rm6k
    rumah yang saya maksudkan untuk beli di sekitar bandar tasik puteri rawang.
    tolong reply saya..terima kasih.

      (Petikan dari)  (Balas)

  56. ummu berkata:

    salamm…sy nk tanya la husband basic 1500 total 2k so blh k lps loan bank?sy lak basic 800 j.klo pengesahan majikan 2 biasa ye nk kje 1thn k br leh bli uma?i br kwen n br dapat bby so kwangan x stabil lg…klo kne sdiakn 5% keats ikt harga uma mmg x mampu.pe nk bt ye?btl k bla loan lulus just byr 500…tkt la kne tipu k(sesetgh syarikat perumahan).kuarkn epf blh k?mst bwh 10k ye…sy muda lg..help me!!

      (Petikan dari)  (Balas)

  57. shakina berkata:

    suami gaji rm1150..layak ka memohon beli rumah..cadang nak guna 1 nama je..nama suami..sb nama saya blcklist credit card sb org faked identity..tq.

      (Petikan dari)  (Balas)

  58. kiah berkata:

    salam…
    sy staff gov lantikan contract for service(cfs).sy b’minat utk beli umah(x ksah la bru ke 2nd hang ke).cmne cara ny ek…tlg beri pandangan. tq…

      (Petikan dari)  (Balas)

  59. Afzan berkata:

    Nak tanya sikit,
    Tuan rumah nak jual apartment kat saya dengan harga. Dia dah bagi S&P kepada sorang ni. (pengerusi penduduk di sini- yang dilantik pemaju), bila saya tanya dia (pengerusi ni) harganya diantara RM 80-85k…. Insya Allah saya mampu…..
    camna nak elak dari kena tipu ke apa ke….
    Ada sesiapa ahli forum yang bijaksana dapat membantu saya….apa saya nak buat…..?

      (Petikan dari)  (Balas)

  60. suehada berkata:

    ADA MASALAH NAK JUAL/BELI/REFINANCE RUMAH…

    EMAIL JE…

    SEMUA URUSAN MELALUI LAWYER…

    KAMI PUN TAK AMBIL UPFRONT…

    TAK RUGI APA2…

    KHAS UNTUK YG ADA MASALAH DGN BANK SHJ….KALAU YG BERSIH DGN BANK BOLEH LEPAS…BETTER DIRECT BANK…LEBIH BAIK…TAK PERLU SERVICE CAS…TAPI PENUH DGN BIROKRASI…

    KALAU TAK PERCAYA…CUBA CARI BANK MANA YANG AMBIL KES YG DIBAWAH 100K???

    KALAU KAMI 20K PUN KAMI URUSKAN SMPAI LULUS…INSYAALLAH…

      (Petikan dari)  (Balas)

  61. suehada berkata:

    ada blacklist pun boleh apply..

    kalau dokumen tak lengkap pun boleh juga…

    tuan blog jgn marah ye…bukan buat marketing..

    tapi niat nak tolong pada yg memerlukan..bnyk yg tak lepas buat loan umah…lagi2 kalau loan under 100k…
    sebang cerita apply je dulu kat bank..tak lepas…hubungi sy…sy uruskan smpai lulus…

    email:

    maju venture @ gmail . com (kena tulis jarak2…rapatkan la)

      (Petikan dari)  (Balas)

    • c-mi berkata:

      kena hati2 dengan tawaran2 macam ni. benda too good to be true aku suspicious sikit . Dulu pernah satu org ni approach kata dia dari kompeni mortgage consultant mana2 tah. Siap offer kalau blacklist atau gaji RM 1 sebulan pun boleh dapat pinjaman rumah. Last2 dia minta wang pendahuluan RM5000.00 aku terus stop contact dia rasa macam scam je. Last2 berita dari kawan2 ada dah customer diorang yg terkena wang deposit lesap, jgn kata loan approval branch bank mana yang dia submit pun kita x tahu. atau dia x pernah submit pun mana kita nk tahu. cerita bukan main gempak ada connection dgn bank2 tertentu. ntah betul ke tidak.

      apa pun pada semua harap berhati-hati, kalau nak apply boleh jer. tapi kalau minta deposit RM2500.00 – 10,000 dulu baru nk lulus fikir2 lah. takut org2 tertentu ambil peluang atas kesusahakan kita. aku x cakap siapa2 yang scam kat sini, tapi berhati-hati… sebab mana2 bank akan bagi loan ikut track record, kalau dia boleh approve loan orang blacklist kenapa adanya blacklist? fikir2 kan lah.

      aku x anggap sesiapa scam hanya memberi pesanan. dan jika ada complain kata komen diatas mesti di delete aku akan delete.

      tq.

        (Petikan dari)  (Balas)

  62. sal berkata:

    salam,
    sy nk tanya, bole ker kalu kite buat s&p sendiri tanpa menggunkan lawyer…sy dpt tawaran beli rumah dengan bapa saye then x perlu byr ape2 cuma byr harga ruma je la RM 150k…..so, sy b’cadang nk buat je s&p s’diri lepastu sy akan uruskan lah dengan lembaga hasil untuk tujuan stamping & suruhanjaya sumpah….bole bg pendapat….& di mana saya bole download @ dapatkan contoh s&p ni….

      (Petikan dari)  (Balas)

  63. nurul2605 berkata:

    Salam… saya hanya bergaji RM1350 monthly… kalau dicampur dgn gaji suami monthly dalm rm3k. masalah sekarang nama suami blacklist… sangkut dekat kereta. tapi apa yang saya dengar, kalau blacklist kereta masih boleh aply loan untuk rumah. betul ke? sangat2 runsing. hati ingin memiliki rumah sendiri… boleh x cadangkan anggaran harga rumah yg boleh saya beli? tolongla….. :(

      (Petikan dari)  (Balas)

  64. hasashihamada berkata:

    salam..saya baru keje 3 thn..gaji dlm rm2200..saya baru dpt bid apartment lelong..saya dpt harga reserve price 121k..market value dlm 150k..dh apply loan kat public bank dorg bagi 90% je dr reserve price..sume bank pon mcm tu ke?..apsal xdpt 90% dr market value xdpt pon kurg2 dkat2 market value pon jadila sebab nk cover 10% ngan lawyer..saya ty lawyer psl legal fees dia ckp rm3800..pas tu pemaju aparment tu kene ada deposit lagi dalam rm4k..tp rm4k tu akan dpt balik kalo saya jual apartment tu..masalahnye skang sy kene kuar cash rm12k+rm3.8k+rm4k=rm19.8k..rm12k mgkn ble cover sb ade simpanan 6k ndan kwsp akaun 2 tp pening pale otak nk carik lg rm8k..mintak tolong bagi pendapat..time kasih..

      (Petikan dari)  (Balas)

    • gugu berkata:

      nak beli rumah lelong perlukan ada agentlelong guide anda,tapi ramai xnak guna agent coz perlu bayar fee kat mereka…so mereka pergi bid sendiri…so bila xbiasa beli lelong..byak kesilapan xboleh di tarik balik .ingat bayar 10% shaj,legal fee kene ambil kira,ada lagi bayaran tersembunyi cth mentainance fee,syabas,iwk,letrik,cavient,hutang pemaju,repair rumah,grill,rawat anai2,bersih rumah memerlukan kos tambahan…ada sesetengah bank cover..tapi kebanyak x…so for first lelong buyer better use agent…second u dah belajar dari pengalaman boleh beli sendiri..at least u x buat kesilapan..menyesal sepanjang hayat…

        (Petikan dari)  (Balas)

  65. mee1985 berkata:

    saya telah minat satu rumah flat dekat sg long glen court harga rm55000

    saya hendak tanya harga berpatutan ke sqft hanya 640 dan lagi satu bayaran guaman boleh termasuk dalam pinjaman loan tak

    thank you!

      (Petikan dari)  (Balas)

  66. tunku ikram berkata:

    saya baru 19. in simple, please tell me what should i prepared in future, in other words, should i do saving or anyting else in order to have my very own house. please help. i means some advise and precautions.

      (Petikan dari)  (Balas)

  67. mie berkata:

    Nak tanya rumah area Kundang Jaya ok tak? tgk price nye ok dlm 199k. Bleh bg pandangan.

    Thanks

      (Petikan dari)  (Balas)

  68. Lyn berkata:

    salam saya nak tanya..kalau x de payslip tapi ada salary monthly dari kerajaan…boleh ke beli rumah..

    En. c-mi can i have ur email? .. easier to communicate thru email

    thanks
    Lyn

      (Petikan dari)  (Balas)

  69. azilah berkata:

    saya nak beli rumah parent low cost last time dgn harga 25000 thn 90an rumah teres.
    lokasi rumah di cheras jaya balakong. boleh saya tahu tak nilai rumah tu sekarang ni. Rumah masih bentuk asal tanpa renovation. terima kasih.

      (Petikan dari)  (Balas)

  70. aida berkata:

    Saya berminat untuk membeli rumah di Taman Delima Kajang. Single Storey RM180k, 20X65 sqt (plan asal). rumah telah diubah suai dengan disambung dibahagian dapur, plaster ceiling, full awaning di hadapan, tile keseluruhan rumah hingga ke pintu pagar, iron gate dan keadaan rumah sungguh bersih. Masalahnye saya dalam dilema brape loan yang akan approve mengikut penilaian kerana sekarang saya x pasti berapa market value di kawasan itu. (Lokasi berdekatan dgn sek, pasaraya, highway & mudah untuk ke k.l)
    Terima kasih.

      (Petikan dari)  (Balas)

  71. afidie berkata:

    As salam,
    OK, mungkin saya boleh bantu anda…loan 100%, no downpayment. Berminat? PM atau call saya: 019xxxxxxx – Radzi

      (Petikan dari)  (Balas)

  72. steven berkata:

    klu nak bli rumah hrg 93k brape loan agreement fee….loan agreement fee blh byr ansur2 ta.?

      (Petikan dari)  (Balas)

  73. jess berkata:

    sy bingung sgt skrg..tiba2 rasa tak nak beli plak rumah yg sy dah byr segala deposit nya…dah sign deed of agreement dan facilities agreement…tgal tgu lawyer pgil tuk sign S&P je…rumah tu subsale n harga 297k..deposit dah byr 34k..boleh ke sy cancel dah smpi tahap ni n dapat ambik balik tak deposit tu…brp % je yg akan dipulangkan?

      (Petikan dari)  (Balas)

  74. Top berkata:

    Salam Sejahtera kengkawan semua,

    Baru tadi saya dapat call bank kata, loan umah dh lulus 90% n sok mlm nk sign dokumen. Umah yang dbeli kt Shah Alam 2, harga 288k semi D. Pemaju ada bagi 10% diskaun maknanya saya xplu nk kuarkan deposit. Betul x?

    Soalan saya, ada x bayaran yang saya perlu kuarkn dalam urusan umah ni? Ini rumah pertama tuk kawen…dalam gembira saya ada rasa gementar sbb tkut kne tipu je..

    Mohon penjelasan daripada sang pakar dalam hal ini…

      (Petikan dari)  (Balas)

    • saya berkata:

      top;
      brapa lama awak tunggu untuk loan nk lulus tu..brapa gaji bulanan awak untuk lulus loan 288k..saya pun minggu lpas baru submit document untuk buat loan rumah..tpi blum dapat keputusan..so nk tau brapa lama kena tunggu..

        (Petikan dari)  (Balas)

  75. nurul berkata:

    SALAM… SAPE2 TAU X PASAL LOAN 100% NK BELI RUMAH NI? URM… NK CARI AREA KAJANG…. PLEASE CONTACT ME @ [hide email]
    TQ

      (Petikan dari)  (Balas)

  76. zai berkata:

    Assalam,

    Kawan-kawan saya nak beli rumah area ampang..ada tak rumah teres yang masih di bawah 200k @ 230k..kalau saya nak buat full loan macam mana yer..bagi lah idea pada saya..

      (Petikan dari)  (Balas)

  77. atan berkata:

    Salam,

    Sy berumur 34 tahun, gaji sy rm3200… nak beli rumah RM230K, masalah nye deposit? bole ke beli rumah tanpa deposit? commitmentnye lg…. bole tunjuk jalan atau bantuan? sy buntu…

      (Petikan dari)  (Balas)

  78. Din berkata:

    Salam,

    Saya ingin bertanya pada otai-otai disini..

    Saya hendak membeli apartment RM170K dengan Rm17K deposit ada dalam tangan.. Tapi kena mencari lah lagi RM4K sebab ada legal fee, bak kata ejen..

    1. Perlukah saya letak 3% kat syarikat ejen yang berdaftar tu untuk mereka proceed apply loan? Takut kena tipu je, RM5K lebih tuuu.. Mereka minta 3% untuk booking dan 7% masa nak sain S&P.. Atau nak mintak terus je mereka sediakan S&P walaupun tak letak apa2 deposit?

    2. Saya cadang nak combine nama dengan wife. Kawan yang keje di bank kata boleh je combine nama.. Tapi masa nak keluarkan duit KWSP nanti (masa dah sain S&P dan LO dari bank), boleh ke saya keluarkan EPF saya, dan wife saya pun keluarkan FPF beliau untuk satu apartment yang sama yang kami nak beli ni? Boleh keluarkan ke duit EPF kami berdua sekaligus..Sebabnya nak cover balik pinjam dari RHB Easy hari tu, interest tinggi wooo, 21%..!!!

    Pinjam untuk buat deposit rumah je, tak sangka ada legal fee pula pasal hari tu tanya Bank Islam, officer tu kata legal fee diorang akan cover..Ingat nak cari bank lain sebab dengarnya Bank Islam bagi value rendah-rendah je, Bank Muamalat bagi value tinggi sikit sampai RM180K.. Tapi Bank Muamalat, legal fee kena bayar sendiri lah..

    Harap2 para otai kat sini boleh e-mail saya di [email blocked] ya..Mekasih..

      (Petikan dari)  (Balas)

  79. hameeda064 berkata:

    salam,
    gaji ~ 3k (suami+isteri)
    epf ac 2 ~ 12 k
    hutang ~ tiada
    bantuan-agak2 berape harge rumah yg saya layak.

      (Petikan dari)  (Balas)

  80. Carpark berkata:

    Appreaciate for the work you have done into the article, it helps clear away a few questions I had.

      (Petikan dari)  (Balas)

  81. rin berkata:

    gaji asben saya rm 2200 ….utang cc dlm rm 500 sbln…agak2 lepas x nk bli umah qega 132k…

      (Petikan dari)  (Balas)

  82. julieya berkata:

    macam mane cara untuk dapat pinjaman lebih dari harga rumah..saya nak duit lebihan itu nnt dapat cover duit lawyer dan ubah suai rumah…boleh ker..kene beli rumah baru atau rumah terpakai….

      (Petikan dari)  (Balas)

  83. lala berkata:

    nak tanye sket….suami bekerja swasta bergaji 1600-1800…nama suami clear xde hutang,xblacklist dn xde kredit kad…boleh kami buat full loan rumah berharge 165k…?kebiasaannye,perlukan brape baget untuk membli rumah 2nd hand..?sbb kami tiada cash cume ade epf suami bwh 10k…sekian…

      (Petikan dari)  (Balas)

    • dilla berkata:

      slm lala,
      nak beli rumah xde cash ni mmg ssh sgt.. klu beli rumah dari owner mngkin blh bincang pasal deposit. klu agent xde la..
      tp apa2 pun mmg kene standby cash in hand..

        (Petikan dari)  (Balas)

  84. dilla berkata:

    salam semua,
    nak tanya ni..
    sy dh beli rumah pangsapuri berharga RM85K,. dlm proses dh.. tgu DOA je..
    tp yg membuat sy tertanya2 ni pasal VALUER.. apa fungsi valuer tu sebenarnye ye.. tanya kat bank pun buat xtau jer.. sape2 boleh tolong jwb.. T.kasih

      (Petikan dari)  (Balas)

  85. SHA9697 berkata:

    Saya nak minta pendapat… Saya tinggal di sabah. Then rumah keluarga saya terletak di Batu Caves.. Rumah di Batu Caves ingin saya beli dari keluarga dengan harga RM 300,000.00 di mana market value sekarang adalah Rm 400,000.00.. Jadi boleh ke org yang tidak mempunyai pendapatan tetap memohon pinjaman rumah dengan nilai sebegini.. Saya mempunyai perniagaan dan nilai bersih pada setiap bulan dalam 5,000.00 tetapi saya tidak menggunakan company akaun just saving akaun… Jadi mcmana tu layak memohon atau tidak/

      (Petikan dari)  (Balas)

  86. DET 1982 berkata:

    Saya ada beli rumah auction dan tunggu loan approve. Kalau loan saya tak approve, boleh ker saya dapat balik duit deposit tue.

      (Petikan dari)  (Balas)

  87. intan berkata:

    salam 1 malaysia

    saya & suami keje government. jumlah gaji kami dlm RM 3.6K monthly. tapi bila dah minus dgn segala potongan yg melibatkan personal loan & insurance, baki dlm RM1.6K x termasuk duit kereta RM285. So, agak2 nyer la, boleh x kami apply loan utk beli umah sama ada apartment / single storey?

    mintak pandangan dan nasihat dari kawan2 semua…..TQ.

      (Petikan dari)  (Balas)

  88. syuhada berkata:

    salam..
    minta pandangan…
    sya baru kerja gaji basic dalam 1200..simpanan baru dlm 10 ribu..sya keliru nk ambik kete atau rumah..sya sgt bminat dgn pelaburan hartanah nie..dgn basic gaji yg sedikit berapa aggaran harga rumah yang sya mampu boleh wat loan..boleh beri nasihat..tq.

      (Petikan dari)  (Balas)

  89. siti berkata:

    salam 1 malaysia,

    saya juga ingin membeli rumah selepas 3thn menyewa.gaji saya 1400++ & gaji suami dlm 3.5k slpas tmbah elaun & OT..
    1.masalah sekarang ni adakah pinjaman akan lulus sbb suami sya mempunyai byk kad kredit & masih membayar blnan baki bulanan.

    2.skrng kerajaan ada memberi skim pinjaman rumah pertamaku..adakah bermaksud loan 100%?

    3.so skrng ape yg perlu sya cari hnya yuran guaman btl x?

      (Petikan dari)  (Balas)

  90. saiful berkata:

    salam…..
    klau sy nk beli rumh 2hnd bwah 70k….
    boleh dapat full loan ke???
    agak2 berapa wang yg perlu sy sediakn
    utk upah guaman n lain2 urusan…
    sila bntu sy…tq…

      (Petikan dari)  (Balas)

  91. Mir berkata:

    Assalamualaikum semua sahabat;
    Saya nak minta pertolongan…
    Saya seorang warganegara Singapura dan bernikah dgn isteri org Malaysia.
    Isteri saya tak bekerja. Saya ingin beli rumah tapi budget saya adalah RM 180000. Bagaimana cara nya untuk membeli rumah?

      (Petikan dari)  (Balas)

  92. hana berkata:

    Saya ingin membeli rumah teres di kawasan shah alam. Harga yang ditawarkan ialah 360k – 430 k bagi lot tengah bagi kawasan seksyen 7 dan seksyen 23, shah alam. Saya tak pasti camna nak check dgn market value sebelum saya buat keputusan betul2 nak beli rumah tu. kalau saya appoint valuer berapa plak saya kena bayar..

      (Petikan dari)  (Balas)

    • Hannah berkata:

      Saya Hannah dari Reapfield Property, saya boleh bantu cik Hana dalam hal membeli rumah dan jangan risau tentang market value, saya boleh consult cik dalam hal tersebut juga.

      Boleh contact saya di
      Hannah [phone blocked]
      [email blocked]

        (Petikan dari)  (Balas)

  93. Teratak berkata:

    Saya nak beli rumah teres 2 tingkat kawan saya harganya 60K di hulu selangor , masalahnya gaji saya rendah hanya gaji bersih RM 1100 saya, Deposit 10% saya dah ada. layakkan saya buat loan 90%.

      (Petikan dari)  (Balas)

  94. NoZa berkata:

    Salam. Suami saya bergaji RM4300 (kerajaan). Nak minta pendapat. Kami berhasrat utk membeli rumah di Cameron Highlands utk dijadikan homestay (160K). Berbaloi ka jika kami membeli rumah tu menggunakan loan kerajaan? Maximum loan utk suami adalah 350K (loan kerajaan).

      (Petikan dari)  (Balas)

  95. zury berkata:

    saya dh jmp owner umah and dia letakkn hrga rm110K and dia dh pon servey dgn bank harga umah tu pd masa skrg mmg rm 110K tp kalu gov dia ckp bole la loan lebih pon,so sy xbrp tau cara2 cmne nk beli umah ni,kalu boleh sy nk loan dlm rm150K tp how..ade ke sape2 boleh tlg sy

      (Petikan dari)  (Balas)

  96. madi berkata:

    saya ingin beli rumah dengan skim rumah pertama ku, tp bile sy tanya pemaju, dia cakap skim rumah pertama ku ini susah nak di uruskan, kerana semua urusan saya kene buat sendiri.. kalau nak pemaju yang uruskan kene bayar 10%… jadi betulke semua urusan untuk skim rumah pertama ku ini, pembeli yang kene uruskan? dengam peguam,insuren,loan, stem cm2 lagi la… klu blh bg la no tel.. untuk senang saya hubungi
    kerana sy betul2 ingin beli rumah…

      (Petikan dari)  (Balas)

  97. daus berkata:

    hi expert..
    nak minta pendapat expert..sy cadang untuk beli sebuah kondo di damansara perdana yg berharga 350k. menurut agen saya boleh dapat 100% loan dengan monthly installment dlm RM1400 (max 40thn). sekarang rumah tersebut disewa dengan harga RM2000..soalan saya, adakah berbaloi saya membeli rumah tersebut kerana saya amat bergantung kepada duit sewa rumah tersebut utk monthly installment?

      (Petikan dari)  (Balas)

  98. aziz berkata:

    As salam, saya ingin bertanya, berminat untuk mendapatkan loan 100%.Dan bank apakah yang menawarkan itu, apakah feadah daripada itu.

      (Petikan dari)  (Balas)

  99. ombak berkata:

    Cara aku membeli rumah tanpa deposit..dan dapat pulangan 4000+ pasif income monthly..

      (Petikan dari)  (Balas)

  100. pening berkata:

    salam..mintak pendapat
    sy berkenan pd rumah (owner nak jual) pd harga rm230K..melalui ejen (jika boleh sy nak direct dgn owner)…
    msalah sy pendahuluan 10% masih x mencukupi melaui akaun 2 epf..
    disini sy ingin bertanya jika ada bank yg boleh memberi pinjaman 100% dgn kadar interest yg rendah…
    tq.

      (Petikan dari)  (Balas)

  101. AKMAR berkata:

    SAYA DLM PROSES MEMBELI RUMAH SECONDHAND DI KUANTAN,RM 120 RIBU..DAH BAYAR DEPOSIT PD PENJUAL RM 1000,BYR PEGUAM RM 5400. BYR ORG TENGAH YG KENALKAN RUMAH TU RM 600,DAH BAGI DUIT KAT PEGUAN UTK DUIT 10% SEBANYAK RM11RIBU UTK DIBERI PD PENJUAL.MASALAH SEKARANG PROSES TERLALU LAMA.. SETAHUN DAH BERLALU….SEKARANG PEGUAM KATA KENA BYR RM 250 UTK PENUKARAN NAMA DI PEJ TANAH…TAK TAU LAH ADA KOS2 LAIN KER…MASALAH NYA NAK TUKAR NAMA PUN AMBIL MASA SEBULAN…..BOLEH BAGI PENERANGAN TAK PROSES PEMBELIAN RUMAH NIE DAN HAGE YG DIKENAKAN SETIAP PROSES…. TERIMA KASIH

      (Petikan dari)  (Balas)

  102. rizlan berkata:

    Salam…saya berniat nak jual rumah teres setingkat yang saya beli 6 tahun dulu di melaka…dgn harga 79k…sekarang saya nak jual pada harga 105k….siap kitchen cabinet dan plaster syiling.boleh ke saya jual pada harga tersebut …

      (Petikan dari)  (Balas)

  103. Fuad berkata:

    Salam.

    Saya nak tanya. Gaji saya dalam 2500 sebulan tp tak ada commitment lain. Berapa harga rumah yang saya boleh beli dan berapa loan yang boleh saya dapat. umur saya dalam 28 tahun. Saya berminat nak beli rumah area puncak jalil & harga dalam 290k. Agak-agak layak tak saya untuk beli rumah tu.

      (Petikan dari)  (Balas)

  104. eikin berkata:

    sy nk beli umah kt bangi lama@bukit mhkota umah 2hd dlm 80-120k pastu sy xde 10% duit epf adela cane yek leh x nk beli umah tu cmane crnye. ade sesape leh tlg x?

      (Petikan dari)  (Balas)

  105. azrul berkata:

    salam..sy nak mntak pendapat…saya bercadang nak beli rumah… brp kelayakan maksimun yg leh sy pinjam dgn bank? sy hanya kakitgan awam bergred 17… isteri sy juga bergred 17, boleh ke buat pinjaman bersama..mmg xda pengalaman langsung…k terima kasih yg bg perhatian…

      (Petikan dari)  (Balas)

  106. eikin berkata:

    nk beli umah 2nd nk gune epf je utk byr 10% leh x…nk kuar duit poket xde..leh dpt x…@ gune skim rumah pertamaku leh x

      (Petikan dari)  (Balas)

  107. lyxza berkata:

    hye.sy tengha mencari rumah serkang,beli dan disewakan.besok sy akan g tengok rumah area bandar kinrara n bandar sri putra bangi ,dua2 harga dalam 90k ke bawah.so dlm permikiran sy skg,sesuai ke sy beli dan sewakan?sy cume takot,sy takde pengalam dalm mebeli rumah.sy nak buat gov loan,tp aptment/flat agent tu ckp tak boleh..kenapa yer?dan agent tu mitak 10 %.setahu sy mane ade 10% kalau gov loan.tolong lah sy.help meeeeeeeee

      (Petikan dari)  (Balas)

  108. zuzu302 berkata:

    Nak minta pendapat. Saya bekerja swasta dgn gaji RM3600 sebulan manakala wife kakitangan kerajaan gred 41. Kami berhasrat membeli sebuah rumah semi-d berkeluasan tanah 2870kps di kuantan berharga RM310,000. Rumah telah siap dibina selama 3tahun tetapi masih belum diduduki kerana rumah tersebut pada asalnya ingin diduduki oleh pemaju sendiri tetapi tak jadi dan pemaju berhasrat untuk menjual kepada orang awam yang berminat. Harga asal rumah tersebut adalah Rm235,000 sahaja ketika mula dijual. Persoalan saya adalah adakah berbaloi untuk saya membeli rumah ini?dan jika saya ingin membeli dgn menggunakan gov loan isteri yg kelayakannya hanyalah RM255,000, apakah cara yg boleh saya gunakan untuk menampung baki Rm55,000 harga rumah tersebut?

      (Petikan dari)  (Balas)

  109. SITI ASNIDA AHMAD berkata:

    HAI, SAYA INGIN MEMBELI RUMAH SECONDHAND BERHARGA 260K DI KERTEH, X TAU PROCEDURE MCMANE, ADAKAH MEMERLUKAN 10% CASH DEPOSIT ATAU 100% LOAN, MCMANE PENGELUARAN KWSP,
    DAN INI RUMAH PERTAMA SAYA
    BOLEHKAH 10% DEPOSIT CASH DIAMBIL DARI EPF
    BOLEHKAH LOAN DAN PENGELUARAN EF DI COMBINE DENGAN SUAMI…
    BLUR PASAL LOAN RUMAH.. PLS HELP, TQ

      (Petikan dari)  (Balas)

  110. iela berkata:

    sya akan brkhwin mei 2012..gaji basic sya dan husband 4300..kmi krja tmpt yg sme…pyslip ade,epf n socso mjikan tolak dlm pyslip…tp xcrum…blh ke sya dh suami bli rumah..mcm mne cre trbaik …dan minimum hrga brae blh lps…area lmbh klng…

      (Petikan dari)  (Balas)

  111. nita berkata:

    saya telah membeli rumah 2nd hand (freehold) daripada penjual pada bulan 1 Oktober 2011. Sehingga kini bulan ke-4, process untuk payment masih belum dibuat lagi disebabkan lawyer (untuk bank loan) tak buat kerja dgn betul. Saya akan dikenakan penalti sebab lewat buat settlement. Bolehkah saya buat tuntutan kepada lawyer yang menyebabkan kelewatan process settlement ini? Jika boleh, bagaimana caranya?

      (Petikan dari)  (Balas)

  112. hafiz berkata:

    salam..sy nk tye mcmne nk beli rumah yg x payah 10% tu..tuan rumah yg sy sewa skrng nk jual 100k..so sy nk beli tp xtau mcmne..kalau pergi bank terus bole ke?peguam mcmne plak?

      (Petikan dari)  (Balas)

  113. Assalamualaikum

    Minta pandangan dari tuan/puan yang arif.

    Saya memiliki syarikat secara perkongsian. 2 pemilik. Dan syarikat kami berstatus Enterprise. Adakah rumit untuk saya membeli rumah ?
    Mohon pencerahan

      (Petikan dari)  (Balas)

  114. muhammad laili berkata:

    saya ingin mengetahui peluang saya untuk memiliki rumah sendiri,,, saya berpendapatan dalam 2xxxx.xx dan bayak tanggungan, dan sekarang saya masih menyewa,wang simpanaan kwsp saya mencecah 70,000.00 tapi saya tak tahu bagaimana untuk mengunakan nya untuk membeli rumah,,, kerana saya bimbang di kenakan 10% untuk urusan guaman(perguam) saya tidak ada wang untuk urusan itu .boleh kah pihak kwsp mendulukan pembayaran 10% urusan perguam itu,,,,,, dan boleh kah pihak kwsp mendulukan pedahuluan,,,, untuk membeli tanah,,??

      (Petikan dari)  (Balas)

  115. Ani berkata:

    Assalm..Sy nk bli rumah full loan..ada sesiapa bole tolong..rumah lingkungan 150k,aprtment..

      (Petikan dari)  (Balas)

  116. karim berkata:

    Assalam..sy nk tnya psal wang cengkeram/deposit. Saya bagi duit cengkeram RM1k untuk pembelian banglo terpakai,malangnya kemudian loan saya direject. Adakah sy boleh minta balik wang cengkeram drp penjual smula sdgkn penjual xmau pulangkan balik atas alasan sy yg brtjwab memberikan janji xde mslh ngan loan, merugikan masa dia dan peluang utk pembeli lain membeli.TK

      (Petikan dari)  (Balas)

  117. emi berkata:

    saya nak cari informasi tentang beli rumah kat malaysia,,
    harga sewa per bulanya,,,
    saya juga berkeinginan tuk beli rumah,, masalah nya saya bukan warga negara malaysia,,

      (Petikan dari)  (Balas)

  118. anim berkata:

    saya nak tnye..saya nk bli rumah baru di kapar klang..nilainya rm189900..tapi saya n pasangan ada duit deposit 10k sahaja..mcm mana yer??anggaran pendapatan saya dan pasangan dlm 3k jer…blh tlg jawabkan persoalan saya??blhkah saya buat loan 180k????

      (Petikan dari)  (Balas)

    • c-mi berkata:

      bayaran bulanan rumah tu pastikan bawah RM1000. boleh bincang dgn bank officer atau buat kiraan sendiri dutk dptkan byran bulanan tu. Depsoit 10k tu cash? Epf ade? Boleh keluarkan semua duit simpanan dalam akaun 2 epf.

        (Petikan dari)  (Balas)

  119. zue berkata:

    gaji sy dalam 2500, bercadang nak beli rumah apartment area cheras -ampang around 150-180k. klu ada tlg inform ya.

    sy nk tanya, sy bercadang nak beli rumah dgn 0 downpayment, tp xtahu mcm mana. ini pertama kali sy nak beli rumah.

    terima kasih.

      (Petikan dari)  (Balas)

    • c-mi berkata:

      Zero downpayment bergantung pada deal yang kita jumpa. Memang boleh dapat.. tapi kene banyak usaha, cari dan sabar. Zero downpayment hampir mustahil. Tapi masih ada jika kene gayanya.

        (Petikan dari)  (Balas)


Tinggalkan ulasan anda

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud