Your search results

Cukai Harta Tidak Menjadi Masalah Johor

Dikirim Oleh D' rumah on 10/06/2013
| 0
Gambar Hiasan

Gambar Hiasan

Ia sesuatu yang mengejutkan.

Ramai yang menantikan apa yang akan dilakukan seterusnya untuk meningkatkan jualan hartanah di Johor kepada pembeli asing. Tiada siapa yang menjangka Menteri Besar Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin mengumumkan bahawa cukai yang lebih tinggi akan dikenakan ke atas hartanah yang dimiliki oleh warga asing.

Reaksi orang ramai kepada kenaikan cukai harta sangat pantas.

Ada yang berkata ia akan menjadi bencana. Ada yang lain berkata tiada masalah kerana warga asing yang miliki hartanah di Johor kurang daripada 5% daripada harta di negeri ini.

Baik apa yang penting di mana fokus yang 5% ini.

Seperti yang kita tahu, banyak hartanah di Iskandar Malaysia telah di beli pembeli asing, khususnya Singapura.

Ini kerana lokasi yang tepat. Ia hanya ke utara dari republik itu dan rakyat Singapura akan dapat memiliki sebuah rumah mewah di Iskandar dengan kos yang kecil berbanding dengan ahrtanah di negara mereka. Reka bentuk rumah-rumah yang moden, tanah yang luas dan impian untuk tinggal di dalam rumah yang tersebut hanyalah mimpi jika di Singapore.

Sebarang kenaikan yang dicadangkan dalam cukai harta kerajaan harus datang dalam penilaian sama ada taksiran atau cukai tanah, dan kesan dari tindakan ini caj yang lebih tinggi harus mencerminkan harga pasaran semasa untuk hartanah.

Terdapat peningkatan besar dalam harga hartanah di Iskandar Malaysia. Harga pelancaran hartanah baru dikatakan telah menghampiri RM1, 000 kaki persegi dan itu adalah harga banyak kawasan-kawasan utama di Kuala Lumpur yang kita lihat hari ini.

Saya tidak fikir peningkatan kecil dalam taksiran atau cukai tanah akan menghentikan pembeli asing daripada membeli hartanah di Iskandar apabila harga hartanah itu terus naik. Wang yang mereka mungkin berpeluang untuk buat daripada peningkatan nilai hartanah lebih daripada apa yang akan di bayar pampasan bagi apa-apa peningkatan kecil cukai hartanah kerajaan.

Bagi negeri, ia adalah wang tambahan dan ia berhati-hati untuk mengatakan caj harta baru tidak akan dikenakan kepada rakyat Malaysia.

Perbezaan di antara cukai ke atas penduduk tempatan dan warga asing bukan sesuatu yang baru. Malah, Singapura telah semakin menjadikan ia mahal untuk warga asing untuk memiliki hartanah di pulau itu.

Tetapi itu tidak menghalang warga asing membeli hartanah di sana. Malah, rakyat Malaysia dan warga asing lain terus membeli hartanah mewah di sana, walaupun pada kadar yang lebih perlahan, walaupun memperkealan langkah-langkah baru.

Mungkin mengenakan cukai baru ke atas pembelian asing harus menjadi satu permulaan. Harga hartanah yang semakin meningkat hanya akan menaikan kemarahan rakyat Malaysia yang ingin memiliki rumah. Melihat harga keluar dari jangkauan akan dapat melemahkan pembeli rumah tulen, dan semakin menjadi isu politik di sini kerana ia sudah menjadi isu di Singapura.

Mungkin negeri ini, atau Kerajaan, harus mempertimbangkan dan melakukan apa yang negara-negara lain di rantau ini telah lakukan.

Walaupun warga asing boleh membeli hartanah di Singapura, ianya terhad kepada kondominium. Hendak membeli hartanah bertanah di Singapura? Anda mempunyai hampir tidak ada peluang untuk berbuat demikian.

Anda juga boleh melupakan hasrat untuk membeli hartanah pegangan bebas di Indonesia dan mempunyai geran atas nama di atas nama anda. Anda perlu menggunakan nama orang lain.

Sekatan juga terpakai di Thailand walaupun terdapat cara lain untuk memiliki hartanah disana sebagai contoh melalui penubuhan syarikat. Warga asing juga tidak boleh terus membeli tanah sendiri di Filipina.

Jika negara-negara contoh diatas melindungi tanah mereka, saya tertanya-tanya sama ada Malaysia perlu melakukan perkara yang sama?

Sebagai permulaan, mungkin harga lantai pemilikan asing di Malaysia perlu dibangkitkan. Harga minimum semasa sebanyak RM500, 000 pada asasnya bermakna warga asing boleh membeli mana-mana rumah yang mereka mahu.

Untuk lebih berkesan, harga lantai akan dinaikkan kepada RM1 juta. Mungkin perlu ada pertimbangan harga minimum yang lebih tinggi jika saiz rumah lebih besar.

> Editor Perniagaan; (The Star) Jagdev Singh Sidhu merasakan harga rumah baru sudah terlalu tinggi di Malaysia.

– The Star

Diterjemah oleh: Team Drumah

Tinggalkan Balasan

Email anda tidak akan diterbitkan.