Your search results

Peranan Feng Shui Dalam Bilik Tidur Kanak-kanak

Dikirim Oleh am_2009 on 29/06/2009
| 1

Bilik Kanak-kanak

Bilik Kanak-kanak

Mengikut hukum Feng Shui, bilik kanak-kanak harus di berikan sentuhan warna bumi kerana warna semulajadi yang terhasil di muka bumi melambangkan keharmonian dan keselesaan bagi setiap mahkluk hidup di muka bumi ini.

Terdapat dua prinsip Feng shui yang dapat membantu kanak-kanak memperoleh keharmonian dan keselesaan, ia adalah warna dan kedudukan katil.
Warna dinding dan perabot perlu seimbang manakala warna sejuk seperti biru dan kelabu perlu di elakkan kerana ia boleh menimbulkan perasaan tidak selamat di kalangan anak.

Bagi anak yang “hyperactive”, warna garang tidak sesuai bagi mereka dan ibubapa perlu menggunakan warna lembut, cerah dan menenangkan seperti beigie atau jingga nipis manakala bagi anak yang jenis pendiam bolehlah menggunakan warna jingga hangat atau kuning.
Kedudukan katil juga merupakan aspect penting yang boleh menimbulkan keharmonian dan keselesaan.

Katil tidak seharusnya menghalang pintu dan ia sepatutnya berada pada kedudukan yang tidak menghalang pergarakan. Tempat yang paling sesuai adalah terletak di sudut bilik kerana anak akan nampak kedudukan pintu dan itu boleh membuatkannya berasa selamat. Kedudukan yang betul dapat membantu menyalasaikan masalah bangun pagi bagi kanak-kanak. Letak kapala katil menghadap timur atau selatan bagi anak yang suka terjaga waktu malam dan menghadap utara atau selatan jika anak sukar lena.

Selamat mencuba ya…

satu pendapat dalam “Peranan Feng Shui Dalam Bilik Tidur Kanak-kanak

Tinggalkan Balasan

Email anda tidak akan diterbitkan.