Pertimbangan Semasa Membuat Pinjaman Perumahan

Gambar Hiasan

Gambar Hiasan

Bank manakah yang menyediakan pakej perumahan (housing loan/mortgage) paling menarik? Adakah pakej Islamik lagi elok jika dibandingkan dengan pakej pinjaman konvensional? Bagaimana pula dengan kadar faedah (interest rate) yang ditawarkan oleh setiap bank?

Istilah ‘menarik’ untuk pinjaman perumahan adalah sangat subjektif dan secara keseluruhannya bergantung kepada objektif dan kemampuan bakal pembeli hartanah terbabit. Sebenarnya, tiada satu pun pakej pinjaman perumahan yang boleh memenuhi semua kehendak pelabur. Setiap pakej mempunyai keistimewaan dan kekurangan masing-masing (plus & minus point) bergantung kepada objektif bakal pelabur.

Elemen-elemen utama yang perlu diutamakan dalam memilih pakej pinjaman perumahan ialah:

Kadar faedah (Interest Rate)
Biasanya, setiap bank menawarkan pakej BLR-XXX%. BLR (Base Lending Rate) bermaksud Kadar Pinjaman Asas (KPA), iaitu kadar faedah yang dikenakan oleh setiap bank. Kadar ini berbeza-beza di antara bank kerana kadar ini bergantung kepada kadar OPR (Overnight Policy Rate) yang ditetapkan oleh Bank Negara Malaysia (BNM). Pada masa kini, BLR untuk setiap bank berada pada julat 6.30%.

Sebagai pelabur yang bijak, kadar BLR untuk setiap bank patut disemak terlebih dahulu dan seterusnya menilai pakej pinjaman yang ditawarkan. Semakin rendah kadar faedah, maka jumlah faedah yang perlu dibayar sepanjang tempoh pinjaman akan menjadi lebih sedikit.

Contohnya, jika Bank A menawarkan pakej BLR-1.7% manakala Bank B pula menawarkan pinjaman pada kadar BLR-2.2%, bayaran ansuran masing-masing ialah RM 923 dan RM 870, bagi rumah yang bernilai RM200 000 dengan bayaran pendahuluan sebanyak RM20 000. Hal ini menujukkan ‘keuntungan’ sebanyak RM53 setiap bulan jika pelabur tersebut memilih pakej dari Bank B.

Bagi pakej perumahan Islamik, kadar faedah akan ditetapkan (capped) pada 10% maksimum walaupun BLR bank terbabit meningkat sehingga 13%. Kebanyakan bank-bank utama seperti Maybank, CIMB dan Public Bank manawarkan pakej Islamik seperti ini. Bagi pelabur yang berminat pada kadar faedah tetap (fixed rate dan tidak bergantung kepada BLR semasa), pelabur boleh memilih ING kerana syarikat ini menawarkan kadar serendah 4.85% sepanjang tempoh pinjaman.

Margin pinjaman (Margin of Financing)
Margin pinjaman ini bermaksud jumlah yang akan dipinjamkan oleh bank kepada pembeli. Sebagai contoh, jika bank menawarkan pakej MOF pada 90% untuk hartanah bernilai RM200 000, ini bermakna 90% daripada harga hartanah terbabit iaitu RM180 000 akan ‘dibayar’ oleh bank. Baki 10% atau RM20 000  perlu dibayar sendiri oleh pembeli sebagai bayaran pendahuluan. Oleh yang demikian, pakej pinjaman yang menawarkan MOF yang tinggi (biasanya 90%) perlu diutamakan jika pembeli tidak ingin mengeluarkan wang tunai dengan terlalu banyak. Kadang-kadang, bank akan menurunkan nilai MOF untuk sesuatu pinjaman jika rumah itu mempunyai potensi pelaburan yang rendah seperti  kawasan tersebut mudah berlaku banjir, rumah yang rosak teruk atau jangka pajakan (leasehold) hampir tamat.

Tempoh pinjaman (Loan Tenure)

Tempoh pinjaman merupakan antara faktor yang penting kepada pelabur muda ataupun yang berusia. Hal ini kerana bagi setiap pakej pinjaman perumahan, tempoh pinjaman yang ditawarkan bergantung kepada usia pelabur terbabit. Sebagai contoh, Affin Bank menawarkan pakej pinjaman yang mempunyai tempoh maksimum 45 tahun atau umur peminjam mencapai 75 tahun. Jadi, jika pelabur terbabit berusia 25 tahun, beliau boleh memohon pinjaman maksimum 45 tahun. Sebaliknya, jika pelabur tersebut berumur 50 tahun dan ingin membuat pinjaman daripada Affin Bank, tempoh maksimum yang diberikan hanyalah 25 tahun sahaja (bukan 45 tahun) kerana dalam tempoh itu, umur beliau telah mencapai 75 tahun. Walaubagaimanapun, tempoh pinjaman ini amat bergantung pada objektif pelabur terbabit seperti berikut:

•    Jika pelabur terbabit ingin menyelesaikan pinjaman secepat mungkin, pelabur terbabit dinasihatkan membuat pinjaman yang mempunyai tempoh yang singkat (seperti 25 tahun) tetapi bergantung juga kepada kemampuan untuk membayar ansuran bulanan. Hal ini kerana tempoh yang singkat akan menyebabkan ansuran bulanan menjadi tinggi dan di luar kemampuan pelabur. Kaedah ini biasanya dipilih oleh pelabur yang tidak suka berhutang atau membeli rumah tersebut untuk kegunaan sendiri.

•    Sebaliknya, jika pelabur terbabit ingin menjadikan rumah itu sebagai rumah sewa, tempoh pinjaman yang lebih lama seharusnya dipilih. Hal ini kerana penyewa hartanah tersebut seolah-olah menjadi ‘pembayar’ tetap untuk ansuran bulanan rumah itu dan keuntungan bulanan daripada bayaran sewa dapat dinikmati oleh pelabur.

Tempoh Lock-in (Lock-in Period)
Biasanya, tempoh ‘lock-in’ yang ditetapkan oleh bank-bank tempatan ialah 3 atau 5 tahun. Apakah impak tempoh ‘lock-in’ kepada pinjaman perumahan? Maksudnya ialah bayaran penalti akan dikenakan kepada peminjam jika peminjam terbabit menyelesaikan pinjaman (loan settlement) tersebut sebelum tamatnya tempoh ini. Contohnya, bagi pinjaman perumahan Maybank, penalti sebanyak 3.5% daripada jumlah pinjaman akan dikenakan jika peminjam tersebut menjual rumahnya dalam masa 5 tahun.Oleh yang demikian, jika pelabur ingin membeli hartanah dan menjualkannya dalam masa terdekat (property flipping), tempoh ‘lock-in’ yang singkat atau kadar penalti yang rendah perlulah diutamakan supaya untung penjualan hartanah terbabit dapat ditingkatkan.

Berdasarkan elemen-elemen ini, bakal pelabur perlulah membuat soal selidik terlebih dahulu tentang kelebihan dan kekurangan setiap pakej pinjaman yang ditawarkan oleh bank-bank tempatan atau institusi-institusi kewangan.  Carta di bawah turut diselitkan untuk dijadikan rujukan utama bakal pelabur dalam membuat pemilihan pinjaman perumahan. Kemudian, pilihlah pakej pinjaman yang terbaik bergantung kepada objektif pelaburan dan kemampuan kita.

Pakej Pinjaman Perumahan

Pakej Pinjaman Perumahan

Sokong Kami! (Klik Iklan Di Bawah)

HTML tutorial
Rab, Apr 23, 2014 1:05:00 AM, Continue reading at the source
Rab, Apr 23, 2014 12:58:00 AM, Continue reading at the source
Sel, Apr 22, 2014 4:04:00 AM, Continue reading at the source
Sel, Apr 22, 2014 12:56:00 AM, Continue reading at the source
Sel, Apr 22, 2014 12:50:00 AM, Continue reading at the source

Artikel berkaitan dari topik menarik ini:

Dikirim Oleh on Feb 7th, 2011 dan difailkan dibawah Isu Semasa, Tips Hartanah. Anda boleh mengikuti sebarang respons bagi entri ini melalui suapan RSS 2.0. Anda boleh meninggalkan respons, atau menjejak balik daripada tapak web anda. HakCipta terpelihara © 2009 - 2011 Drumah Homely Publication Sdn. Bhd.. Semua bahan berbentuk artikel dan gambar tidak dibenarkan untuk disalin, dicetak, diubahsuai, diterbitkan semula tanpa mendapat persetujuan Syarikat Penerbitan secara bertulis.

83 Ulasan Dari “Pertimbangan Semasa Membuat Pinjaman Perumahan”

  1. salehs berkata:

    salam,
    Knape xde BIMB dlm senarai HomeLoan tu. Rsnya BIMB ada buat pakej menarik juga.

    sekian

      (Petikan dari)  (Balas)

  2. aiman berkata:

    actually, ade dua bank tak masuk dalam list ni iaitu BIMB ngan BSN.. tatau la kenapa 2 bank ni tidak termasuk dalam survey..tapi. mmg btul la ko cakap yg BIMB package quite attractive.. siap ade holiday payment lagi..

      (Petikan dari)  (Balas)

    • c-mi berkata:

      secara peribadi saya x berapa suka holiday payment… mana boleh byr hutang cuti2.. bila nak habis..
      hehehe… pendapat peribadi saja…

        (Petikan dari)  (Balas)

    • Dafiny berkata:

      Bab hartanah ni cukup uunntg bila kita tahu mancamna nak lakukakn sebab tanah xkan turun harganya macam rumah.. Kedua2 ni sentiasa akan berubah dan naik tiap2 tahun dengan cepat..deCrewz dan entrinya..

        (Petikan dari)  (Balas)

  3. salehs berkata:

    dlm web BIMB dia bg option:

    “Under Payment Holiday feature, customer does not need to service the monthly installment during the month of November and December every year. The monthly installment during the Payment Holiday months will be accumulated at the end of the financing tenure.
    At the end of the financing tenure, customer will be given an option either to fully settle the end balance (i.e. via EPF, savings) or reschedule option for the remaining financing balance.”

    tapi sbenarnya..bukanlah bermakna setiap tahun kita nak praktik holiday payment ni…cuma sbgai standby mode je…and dlm last option dia cakap:

    “However, customer may continue to service the monthly installment during the Payment Holiday months and the excess amount will be treated as advance payment.”

    so kita boleh treat as normal payment kalu x nak holiday….itu yg aku faham la…hehe…

      (Petikan dari)  (Balas)

    • haris berkata:

      salam

      bole ak sape2 terangkan pasal BIMB offer in details? sbb aku beli umah 292K and end up to 1million if follow at 10.37%…off course bile actual BLR akan jadi less than locked value laa…yg aku risau ape akan jadi pada akhir 35 tahun tenure (in case kalo takd langsung lapse) is it harga 1million tu apply or juz based on what ever yg kiota dah bayr??

      harap dapat menbantu…aku mmg tak tau sgt and tak berapa clear

      thanks

        (Petikan dari)  (Balas)

  4. riz berkata:

    Baru mlm td sy terfikir psl bank islamic or conventional. nmpaknya drumah.com dah jawab.

    Fuh! sgt informative gila entri ni.

    thanks.

      (Petikan dari)  (Balas)

  5. shamsul berkata:

    sbg org islam kita wajib memilih islamic banking,krn riba yg ditawarkan di conventional banking adlah haram dan sekecil2 dosa riba adalh seperti berzina dgn ibu/bapa sendiri.

      (Petikan dari)  (Balas)

  6. eyta berkata:

    Jika kita dah bayar duit booking, tp baru dapat tahu loan x approved ngan bank..boleh refund tak? s & P x sign lagi..

      (Petikan dari)  (Balas)

    • aiman berkata:

      dulu aku pnah tanye agent/developer.. die cakap boleh refund balik tapi kene ade surat bank yg menyatakan loan tak approved..

      ape2 pon, bende ni subject to negotiation la kot… try mintak la..

        (Petikan dari)  (Balas)

      • eyta berkata:

        thnx beb..kalo boleh alhamdulillah leh..w/pun hanya RM500 still duit kan..tp tanya bank dier kater kalo RM500 susah skit..kalo 1 owner dia dah untung RM500 kalo 3 owner..kaya ler pemaju ekkk..

          (Petikan dari)  (Balas)

  7. Nurul berkata:

    salam,

    saya bercadang membeli sebuah aprtment di au3 keramat dgn harga 200k. sy nk tny, ada x bank yg boleh approve 100% housing loan? stkt ni, bank value rmh tu 202k, lau 90% loan, sy kena ready RM utk setel booking+lawyer dlm 20-25k..besar jmlh nya tu..

    tq in advance..

      (Petikan dari)  (Balas)

    • aiman berkata:

      salam…

      stahu aku, tade bank yg kasi 100% housing loan.,. kalo ade pon, die offer balance tu personal loan.. tapi interest tinggi la..

      cadangan aku based on experience sendiri
      1) rumah ni subsale ke? kalo subsale, try check market value rumah tu, then mark up value tu dalam S&P..contohnye, rumah tu nak jual rm200k.. nak dapat loan 90%, rumah tu kene mark up jadi harga rm220k (90% dari 220k dalam rm198k).. kire, kene bayar downpayment jer dulu pastu da[pat balik duit tu..
      2) wat personal loan jer la kot dulu.. tapi mahal la skit.. huhuh

      agak besar figure tu sebab kalo wat markup, legal fee and loan fee pon akan naik sebab value yg dipinjamkan tu naik..

      all de best.. =)

        (Petikan dari)  (Balas)

    • krill berkata:

      cuba pi tgk bank mualamat..95% + 10% kira kena bwk kuar 5 % je tuk deposit..lawyer n MRTA trmasuk dah..atau lau first time buyer lagi best sbb leh pakai skim rumah pertama tu ..pi check ngan bank mualamat..

        (Petikan dari)  (Balas)

  8. andy berkata:

    salam,

    sy budak baru belajar..klu salah tolong tunjukkan..

    sy ni peniaga burger,..income bulan2 dlm rm1k-1300..
    sy nk beli umh flet harga dlm rm90k..
    layak ke saya nak wat loan dalam rm80k?
    sy takde slip gaji..nk tunjuk penyata bank pun mcm tak membantu sbb income harian sy meniaga tu tak masuk dlm buku bank..
    klu nk sokongan, sy cuma ada simpanan ASB dalam rm50k..
    sy ada kena blacklist pasal kad kredit..

    bole ke sy memohon?

    terima kasih atas komen anda..

      (Petikan dari)  (Balas)

    • aiman berkata:

      salam en…

      ikut pendapat saya, kalo rumah 80k loan, aku rase bulan2 kene bayar dalam rm400++ utk loan 30 tahun…kalo encik tade komitmen lain, boleh lepas kot loan ni, cume kene readykan sume document dengan proper la..cuma prob die mase nak tunjuk bukti simpanan tu…tapi aku rase ade jer cara utk wat sebagai bukti kalo berniaga sendiri ni…

      mungkin encik boleh cuba tunjukkan simpan ASB yang encik ada tu kepada pegawai bank..kalo tak boleh jugak, en tanye brape byk encik leh buat loan…balance tu kene topup ngan duit sendiri or duit ASB kot..

      encik dah try tanye mana2 pegawai bank ke?

        (Petikan dari)  (Balas)

  9. sz berkata:

    Salam..
    ada sape2 pernah buat loan rumah maybank? ok tak ? atau ada mane2 bank yg ok…

    Nak tanya pendapat skit …Survey kat maybank Rumah RM253k. Loan 25 thn.
    if loan 100% bayar bulan 1458.89. loan 90% bayar bulan 1313. Better yg mane? bank lain tak try lg. Tq if ada yg bg komen

      (Petikan dari)  (Balas)

    • aiman berkata:

      salam sz,

      first skali, ko nak bayar loan dalam short duration ke (20-25 tahun) or long duration (30 tahun ke atas)? pastu ko ade byk cash ke or sikit jer ?

      kalo ko ade byk cash and nak loan pendek, baik pilih 90% loan.. kalo kurang cash, amik la 100%..

      first house aku dulu beli pakai maybank..agak nyesal gak sebab maybank nyer package actually kurang menarik..byk lagi bank leh offer better cam Public bank dan HSBC.. try check dalam table kat atas tu…
      bape package Maybank offer? aku dulu dapat BLR-2.2%

        (Petikan dari)  (Balas)

  10. AZ berkata:

    SAYA INGIN BERTANYA..SAYA BERMINAT UNTUK MENDAPATKAN RUMAH LELONG….. MACAM MANA PROSESNYA.. BAGAIMANA DENGAN BANK.. ADA CADANGAN DARI PENGALAMAN TUAN/PUAN? BERKENAAN BANK MANA YANG TERBAIK DAN ADA PROMOSI TERKINI DARI MANA MANA BANK..

      (Petikan dari)  (Balas)

    • ain berkata:

      Saya dah pun membeli rumah lelong Flet serendah 8k je , murah kan tapi tingkat 5 paling atas. rumah kos rendah je. Pergi tgok rumah dlu berkenan / tak. ok klu da bkenan tu tengok bank apa yg lancarkan loan, jika under rhb , u kena buat bankdraf sebanyak 10% dr harga rizab(harga lelonglah) ok then pergi kat mana jualan lelong tu diadakan. slalunya rumah teres akan dibuat di mahkamah mnakala rumah flet kat pjabat plelong je,(kira agen yg dilantik bank le) apa2 pun rumah flet/apartment ada risiko, cthnya klu owner lama xbayar duit maintainance bertahun2, kita lah yg kena setlekan, berbanding rumah teres landed tiada maintance stakat cukai pintu, tanah tu je lah , saya beli cash so xde melibatkan bank,

        (Petikan dari)  (Balas)

  11. SITI SOFEA berkata:

    sekarang ni hebat degan SKIM RUMAH PERTAMA KU yg d lancarkan PM baru2 ni…bila umur 25 thun bru ada niat nk beli rumah…pendapatan antara 2500-3000
    semlm sy bru book 1 biji rumah teres 165K
    sy tanya leh dapat 100% loan tak…pemaju tu kata nnt dia hantar kat beberapa bank utk loan tu…
    ape2 pun dia suh standy 10% deposit dan lebih kurang 5K yuran guaman dan lain2 lg..
    aku siap gi mintak surat sokongan dr kerajaan negri lg…
    kalo x lulus 100% loan sy kena sediakan 22K utk pembelian rumah…
    fuhh… masakk la kalo mcm ni…
    x tau la bank mana la leh terima permohonan sy utk 100% skim rumh pertama ni….

      (Petikan dari)  (Balas)

    • ANISSSAFIY berkata:

      Bagi orang yang ada majikan bestlah ada gak harapan untuk SKIM RUMAH PERTAMAKU tapi bagi pekerja sendiri macam kami nie…mmm…tengok sajalah…

        (Petikan dari)  (Balas)

    • SITI SOFEA berkata:

      hari tu Public bank call tanya pasal pinjaman..
      rupanya SKIM RUMAH PERTAMA KU ni syarat nya
      mmg 100% loan sebagaimana harga rumah
      tapi yuran guaman n insuran dekat RM8K kita kena sedia kan
      syarat lain selain pendapatan kurang rm3K adalah dlm saving WAJIB simpan rm 2500 kekal(x boleh kuar kan duit ni)
      tempoh 30 thun je
      kalu aku beli rumah RM165403.00
      ansuran bulanan aku kena rm 780 sebulan…
      kalu tak 10% aku kena sedia kan dr harga rumah tp yuran guamn dan lain2 lg di masukkn dlm pinjam..makna nya 95% loan….
      tempoh leh sehingga 40 thun… bulanan kena rm666 sebulan…
      so pada fikiran kamu mana yg terbaik utk masalah ini???

        (Petikan dari)  (Balas)

      • SITI SOFEA berkata:

        cedih la..mmg susah la nk beli umah..smpai sekarag x dpt lg…
        hr tu kalu tanpa gerento aku kena byr 40k kat bank…huhh..maana nk cekau duit byk tu..
        klu ade gerento cuma byr 10% je tp skrg aku ade masalah itu..aku da cuba kakak n abg aku tp mereka ade hutang tertunggak kire nama diaorg blk list…aku da settle hutang abg aku gan 1 syarikat..aku harap settle la tp rupanya ade msalah lain..bank kata abg aku ade hutang lg gan bsn masa bli rumah dia tertunggak 9 bulan…walau dia da mula bayar hutang tu pd bsn gan mengeluarkan duit kwsp dia…bank tempat aku apply loan bli umah tu ttp kata permohonan aku d tolok dan gagal..aku da x tau nk cri sape lg yg leh tlg aku….argggh tension nye…adakah aku smpai bila2 x dpat bli umah sbb tiada gerento yg clear dr hutang….

          (Petikan dari)  (Balas)

  12. isaac hat berkata:

    Skim ini baik…so better ambik peluang. rate pun 6.3% fixed..next year blum tentu ade..good luck

      (Petikan dari)  (Balas)

  13. man 7701 berkata:

    salam semua.

    salam…

    saya baru saje sign loan ngan Am bank untuk rumah berharga RM 258k, BLR -2.2% selama 35 thn. So, mungkin dlm masa terdekat ni saya akan sign untuk s&p n lawyer plak..so, boley bgkan sedikit info atau tips x…atau pun key point2 yg perlu saya tanyakan kepada pemaju atau peguam sblum sign S & P tu…tq

      (Petikan dari)  (Balas)

    • aiman berkata:

      salam..

      S&P rumah blom sign lagi? maybe maksud ko sign loan tu is sign letter offer..

      anyway, aku rase ko kene folo up dgn lawyer la nak expedite keje2 tu..

      pastu kalo aku dulu, aku wat
      1) mark up harga rumah aku beli tu kat S&P, so loan pon jadi byk skit..
      2) aku still muda lagi, so MRTA aku ade byk excess, aku pon masukkan portion of lawyer fee dalam coverage tu..cume last minute kene cancel..down2
      3)aku buat dgn satu lawyer jer utk S&P ngan loan agreement..so far ok la..cume takleh nak push2 sgt..but akan ade diskaun la skit2..huhu

        (Petikan dari)  (Balas)

      • ZAFRI berkata:

        Salam,
        aku nk beli umh 85k. gaji rm 1500 ade hutang kete & personal loan total rm 541. agak2 lepas ke loan rumah kat mane2 bank. aku dah try cimb tp cimb kate komitmen aku tinggi. loan kena reject. umo aku baru 23 thn. leh x bagi pendapat ckit.. aku amat memerlukan pendapat dari korang semua. terima kasih.

          (Petikan dari)  (Balas)

        • aiman berkata:

          salam zafri,

          kalo kes camni, aku cadangkan try pegi bank yg offer loan yang panjang..contohnyer 40 tahun ke..sebab ko still muda lagi..
          pastu, nak dapat loan rumah tu, satu cara lagi ialah bayar downpayment tinggi skit.. kire monthly installment rendah la.. maybe leh beli kot..

          aku beli rumah harga rm110k ari tu, loan wat 40 tahun. bulan2 bayar rm430 jer.. wat ngan public bank.. kalo rumah rm85k, maybe dalam rm300++ kot.. try la check..gudluk..

            (Petikan dari)  (Balas)

        • wani-roy05 berkata:

          sy keje swasta 1st time nk apply loan umh blom pnh lg wat mne2 loan…….basic $1300.00 dpt bersih &1150.00 umo 22thn…….tlg bg cadangan bank yg sesuai wat pinjaman status swasta xde biro angkasa sy nyer gaji by cek……….

            (Petikan dari)  (Balas)

      • fahmi berkata:

        mark up harga rumah aku beli tu kat S&P?
        camne tu. sbb umah saya bank valued @ RM210K. Dengan MOF 90% so RM189K. Maksudnya kt S&P leh deal dgn lawyer, markup lg ke? cth dari RM189K ubah RM200K? Camtu?

          (Petikan dari)  (Balas)

  14. wakaziz berkata:

    tuan, baru ni ada sign loan maybank: 220k utk umah 235k(90%): 4.5 utk 3 thn, diikuti BLR-2.2

    maslahnya: boleh ke kita reject loan tu sbb lebih mahal dr biasa BLR -XXX: mungkin 4.1

    ada kena caj ker???

    atau aku kena tuuuuuuut ngan maybank kerrr

    lagi satu:

    aku cadnag nak buat refinance… apa bank ok skg..ngan margin ok…

    under 100k, teres jer…

    bagi email kat den: [email blocked]

    terima kasih.

      (Petikan dari)  (Balas)

    • manfueller berkata:

      setahu sy maybank adalah slh 1 bk yg mnwarkan pakej yg bptutan dan maybk jg adalah slh 1 bank yg susah nak luluskan pjnmn jd pk2 kanlah.,byk org bank reject loan tp yg ini …diri sendiri yg nak reject……..

        (Petikan dari)  (Balas)

  15. mummy berkata:

    salam..aku budak baru ni..

    nak tanya sikit ler..baru nak beli first house tapi subsale la,murah jer dalam rm60k..umur baru 28 tahun..
    apa step2 utk beli rumah yer?

    lagi satu nak tanya mmg kena buat s&p dulu ke?sebab aku takut kalau buat s&p,loan aku x lulus pulak..buat s&p pun kena bayar gak..duit x banyak ni..ada sapa2 boleh bantu tak..

      (Petikan dari)  (Balas)

  16. master mit berkata:

    first u kena tahu,u darect berurusan dgn owner ke or dgn ajen.klu dengan owner senang ckit nak ceta.tapi klu ngan ajen slalunya kena ikut prosedur ajen.

      (Petikan dari)  (Balas)

  17. sara lee berkata:

    salam, nak tanye sikit, boleh x buat loan perumahan dgn bank untuk bina rumah sendiri tapi geran tiada, cuma surat perjanjian jual beli tanah saja.

      (Petikan dari)  (Balas)

  18. amry berkata:

    salam.

    pd thn 2003, sy ada beli rumah 2 tgkt d srmban pd hg rm140k. guna islamic skim dari Maybank. pd jan 2011, sy jual rmah tu pd hrga 175k. dgn hrpan untg dlam 30k, tp bila setel smua untung hanya 10k++.
    Loan tenure 30thn , 95% fincne. mnthly paid 1200. sy dah byr utk 7 thun.
    Bila sy check dgn Maybnk, total loan amont adalh 365k…kira 110% dr hrga asal.
    soalan saya, kenapa jumlah hsg loan smpai bnyak gitu? ada sesape leh perjelaskan?

    bg saya kalu sesape yg ada niat ….beli rumh kemudian jual rumah ( mgkin upgrade living style)…pastikan hsing loan tu convntional type..jgn pakai islamic..espcially maybank package..cekik darah..!!!

      (Petikan dari)  (Balas)

  19. anas berkata:

    assalamualaikum..
    nk tanya pd yg dh berpengalaman, sy baru nk cari umah pertama, adakah rugi klau kita bli rumah leasehold? klau ikut perkiraannya sama saja atau untung bli freehold?
    trima kasih..

      (Petikan dari)  (Balas)

  20. ELIN berkata:

    2 soalan.

    1. fobia plak bl baca komen en amry. sy bru brcadang nk jual rumah. islamic skim gak. loan public bank rm60k. nk d jual rm 110k. btul ke x cekik darah

    2. buyer rumah adik sy. basic salary x smp 1k. tp every mnth dia earn dlm 1700-1800. rasa2 layak ke dia apply loan. bank mana yg ok utk loan dia. umur dia 27 thn and x penah buat apa2 loan

      (Petikan dari)  (Balas)

    • amry berkata:

      mmg cekik darah…nak jual pastikan installment tu lebih 15 tahun…kalu setakat bwah sepuluh tahun..tak berbaloi..
      kalu nak jual periksa baki akaun (full setlement) dulu…tanya pihak bank..tapi rasa susah sikit ..kekdng diorng ni malas nak layan sangat kecuali lawyer SnP yg buatkan…tgk balik loan docs dr bank…mesti ada total loan…

        (Petikan dari)  (Balas)

  21. haris berkata:

    ada sesiapa ada maklumat tentang BSN islamic punye housing loan package?

      (Petikan dari)  (Balas)

  22. nor berkata:

    sy n hsband bru book rumah teres rm430k. rumah siap 2013. leasehold 99yrs. beli trus dr developer. dh survey byk sgt rumah, yg ni adalah antara yg ok x mahal sgt. yg lain harga naik mendadak n terlampau mahal.
    deposit 5k diperlukan. now tgh submit all d documents n tggu nk apply loan. hsband plan nk down payment 80k n selebihnya adalah loan. sbb tanak mntak byk sgt loan risau bln2 membebankan. hsband engineer n gaji average 5k bulan2 n sy pula blm bekerja, hsband umur 30yrs. lain2 komitmen credit card sikit, loan kereta 850 sbln.
    sy nk tnya pendapat semua adakah layak utk apply loan tu n bank mana yg menawarkan pakej islamic yg terbaik sbb hsband mmg nk apply islamic loan.

      (Petikan dari)  (Balas)

    • aiman berkata:

      salam nor..

      saya rase kalo package islamic, ade byk dah skang ni.. kebanyakan bank offer islamic.. sebab beli dari developer, saya cadangkan nor tanye dulu developer either dieorang ade bank panel tak..sebab slalunye bank panel offer special rate… kalo tade, antara bank yg offer gud package is Public Bank.. tapi tak sure la skang bank ape lagi.. sebab skang kan BLR naik ke 6.60%

        (Petikan dari)  (Balas)

  23. cahaya berkata:

    korang..sape tau?skim rumah pertamaku ni mmg untuk swasta je ke?mmg org gomen x leh nak apply ehh??knpiuslaa aku…

      (Petikan dari)  (Balas)

  24. rania berkata:

    salam semua,

    hmm..susahnya nak beli umah ye..pening sgt…pk2 rs cm nak demam pun ada. saya gov staf tapi saje beli umah nak duduk2 dulu, umah apartment rm110k paling kurg tingkat 2 melalui agen dan dari owner. lagi satu tempat yang sama tapi tingkat 10, melalui agen juga tapi dari developer katanya dan tak pernah diduduki. dia kata umah tu 93k tapi dalam S&P RM103k++.yang mana patut saya beli. Mohon sape2 yang mampu memberi pandangan. thanks sesangat…betul ke AIA menawarkan fixed rate 4.85%?

      (Petikan dari)  (Balas)

  25. iera berkata:

    salam saya nak tahu la kelayakan pinjaman rumah dan saya budak y xtahu apa2.. saya bekerja di TM.. GAJI + ELAUN DLM 2100… saya nak tahu la berapa y saya boleh buat.. umur saya baru 25 thun.. saya ada berkenan rumah y harganya 270k & 320k.. tapi saya xtahu saya layak ke x.. dan klu saya xlayak saya mungkin combine loan ngn husband saya.. gaji husband saya dlm 2000.. saya layak berapa erk loan umah? monthly berpa erk?

      (Petikan dari)  (Balas)

    • ss berkata:

      cuba kira anggaran bayaran bulanan kat kalkulator pinjaman di atas.Dari jumlah bayaran bulanan, darabkan kepada 3 untuk jumlah kelayakkan pendapatan seorang atau seisi rumah.

      cth: jika hrga rumah 270k,%4.4,10% DP,tenure 30tahun…
      so byrn bulanan adalah rm1217.
      Jadi rm1217 x 3= rm3651 adalah pendapatan minima.
      ringkasnya 1/3=rumah, 1/3 lg utk kete, bakinya utk self expense.(1/3 dr isi rumah)

        (Petikan dari)  (Balas)

  26. Fadli berkata:

    Sy dah booking rumah dah bayar 3%. Price rumah 155k, apartment
    Agent offer CIMB, sy apply jugak HSBC, sy rase loan saya xde masaalah
    Cume sy nak tahu offer yg lebih baik, tolong saya..

      (Petikan dari)  (Balas)

  27. mad amin berkata:

    salam…sy de plan nk beli umah dlm 86k n dah summit dokumen kat mbsb..pendapatan sy rm 1650 n sy de loan kete 530 n kete adik pakai nama sy 200…so semua loan 730..sy nk wat full loan termasuk tuk guaman..kwsp de 2k lbh je..umur sy br 26..so bape maksimun taun utang sy n bulan2 bape bayar..angaran jela…

      (Petikan dari)  (Balas)

  28. russan berkata:

    siapa tahu rate blr BIMB sekarang? atau yg paling untung buat loan rm200k..terima kasih kepada yg menjawab..

      (Petikan dari)  (Balas)

  29. intan berkata:

    sy ade wat loan perumahan nga maybank…loan tu dah lulus…cuma sy binggung…sy kena byr advance selama 3 bln dulu….maknanye bln2 sy kena byr 1105,so darab nga 3 bln….bila dah start msuk rumah baru byr bln2 kan??….tp bila dah masuk rumah,..untuk 3 bln sy xperlu byr sbb advance 3 bln tuh sy dah byr…lg 1 insuran rumah hanya di buat atas name sy sorang je…name suami xmasuk alasan nye komitmen dia dah tinggi….alasan pasal advance 3 bln pon sbb komitmen suami tinggi…tol ke cam tu?…leh percaye ke prosedur cam tu?…lg 1 soalan sy…insuran rumah cover ape ek???

      (Petikan dari)  (Balas)

  30. mas berkata:

    Saya bercadang membeli rumah bernilai RM250K.Pada mulanya saya ingin membuat loan kerajaan. Oleh kerana penjual hendak menjual rumahnya dengan kadar segera….terpaksalah saya loan dengan bank dulu(Saya memang dah berkenan dengan rumah tu)…mungkin selepas tu baru apply loan goverment .Ada sesiapa yg boleh beri pandangan bank mana yg sesuai?Sebab saya bercadang pinjam 3 tahun je ,pastu tu tukar ke goverment

      (Petikan dari)  (Balas)

  31. poji berkata:

    halo geng..sy keja kerajaan,nk beli rumah orang.dia nk jual rm 90.000,sy nk buat pinjaman rm 110.000,umur 28 thn,agak2 bank mana yg bleh terima ek…klu bleh nk bulan2 murah…pastu senang tk caranya….ada sapa2 bleh tlg bgtau…tolong2….

      (Petikan dari)  (Balas)

  32. FARIZA berkata:

    Salam. Saya ingin menjual rumah Apartment di Ixora Apartment, Taman Wangsa Permai Kepong, berdekatan Bandar Sri Damansara n Aman Puri. Harga cuma RM115K and rumah nie saya dah extend kitchen with kitchen cabinet. Keluasan 941 sq, tingkat & n dekat lift. Apartment nie hanya ada 9 tingkat n satu block memang cantik. Ada swimming pool, wadding pool and security yg bagus. Maintenance fee hanya RM120 setiap bulan n memang terjaga. Saya nak jual to Malay sebab tu saya jual murah, memang nak let go sebab hutang nak sikit and kami nak pindah. Lagipun rumah nie under conventional loan..dulu tak pandai benda2 nie..so baik la saya jual terus. Kalau berminat sila call saya – Fariza [phone blocked]

      (Petikan dari)  (Balas)

  33. nur berkata:

    salam..nak tanye la, tunang saye nak wat pinjaman utk wat umah kat kg..nakwat umah batu..gaji die 1500 sbln..nak taula ape yg dokumen2 yg kene ade utk wat pinjaman ek..

      (Petikan dari)  (Balas)

  34. syida berkata:

    aku ni nak beli rumah rege rm185k under construction.. deposit dalam 18k jgk la.. campur lawyer s&p lg… duit booking aku dah bayar..aku maybe kena sediakan dalam 25k.. tp aku nak bt personal loan semua x lepas… smua nak basic 2000 lebih.. korang ada x cadangan lain yg boleh membantu aku nih..

      (Petikan dari)  (Balas)

  35. nizam berkata:

    salam semua pembaca…..sy bercadang nk beli rumah bharga 150k ..sy kerja sbg driver ..pendapatan 3ribu tetap tiap2 bulan TAPI di byr cash,tiada payslip ..hutang sume dah settle tmasuk kete,TIADA pinjam pe2 pn kt bank,,,dah check ctos n ccriss clear…boleh ke sy nk beli rumah?? kepada yg arif dalam bidang ni utk membantu…..t.kasih jasamu akan dikenang …….
    tolongggggggggggggggggg……ye”"”"”

      (Petikan dari)  (Balas)

  36. nizam berkata:

    salam semua pembaca…..sy bercadang nk beli rumah bharga 150k ..sy kerja sbg driver ..pendapatan 3ribu tetap tiap2 bulan TAPI di byr cash,tiada payslip ..hutang sume dah settle tmasuk kete,TIADA pinjam pe2 pn kt bank,,,dah check ctos n ccriss clear…macam mana cara sy nak beli rumah?? adakah dokumen sy lengkap untuk submit loan??kepada yg arif dalam bidang ni utk membantu…..t.kasih jasamu akan dikenang …….
    tolongggggggggggggggggg……ye”””””

      (Petikan dari)  (Balas)

  37. SARA berkata:

    Saya nak tanya ada tak bank yag bagi 100% loan?
    td mcm baca maybank ada bagi? tapi betul ker ada?
    nak confirm….

    minta pandangan….tq

      (Petikan dari)  (Balas)

  38. kl_gengster berkata:

    salam….skrg ni markup loan still exist lg x?
    aku dgr2 diorg dh mansuh tp klu bole markup pun in 5k je yg dpt…
    sape2 ade info hrp bole bantu….

      (Petikan dari)  (Balas)

  39. amy berkata:

    assalam..sy lg 0 pasal jual beli rumah nie…
    xpaham langsung…kalau bleh jelaskan bg trg…
    mula2 nak wat mcm ner..sy cri uma kat google harga uma dlm 100k
    gaji sy 2800 sebulan kj swasta ada hutang keta 430…hutang peribadi lain 300..
    total htang 730 kr ada lg 2070..sy xpham psal bLR s&p..nak guna peguam mcm ner??????kala mcm sy ni kn guna pnjamin ke…umo bru 25..sy xpndai kala bleh ajar sy spaya xtertipu..

      (Petikan dari)  (Balas)

  40. Muhammad Bangi berkata:

    Salam semua.

    Saya nak buat rumah banglo di atas tanah milik sendiri di Bangi. Dijangka kos pembinaan adalah sekitar RM400,000. Saya ingat nak buat loan RM500,000 dengan lebihan tu untuk biaya kos peralatan & perabot rumah.

    Boleh nasihat kepada saya bagi kes pinjaman untuk membuat rumah seperti ini (bukan beli rumah drpd developer), adakah loan yang sama juga apply untuk kes ini? Bank manakah yang paling sesuai dari sudut interest paling menguntungkan peminjam. Niat saya nak buat loan 25 tahun. Lock-in period saya tidak berapa kisah sebab rumah ni tiada rancangan untuk dijual (pakai sendiri). Margin of Financing kalau boleh semaksima yang boleh.

    Untuk maklumat tambahan, value tanah berdasarkan penilaian kerajaan adalah RM210,000. Pendapatan bersih saya pada masa ini adalah RM10,400/bulan.

    Terima kasih.

      (Petikan dari)  (Balas)

  41. eiman berkata:

    cube tanya ocbc atau mbsb

      (Petikan dari)  (Balas)

  42. ain berkata:

    salam… saya br submit housing loan kat maybank. subsale 145k. direct owner. Nak minta pendapat , apa step2 seterusnya yang perlu saya buat?. Lawyer bank kate gune panel diowng. So selepas ni saya kne tggu loan approved lah ye. Then Lawyer akan kol untuk proses seterusnya. Btul ke?

      (Petikan dari)  (Balas)

  43. sap berkata:

    Salam semua,

    Saya mohon bantuan idea2 bernas tuan/puan, jika ingin menolong bagi idea kat saya…….saya ingin membeli umah banglo setingkat dengan harga yang ditetapkan oleh penjual iaitu RM400k. Da cal CIMB n tanya pasai loan n current value…dia kata umah tu current value hanya RM370k. So loan hanya dapat 90% iaitu RM350K. Saya kena prepare banyak sampai RM50K. Dalam KWSP ada RM20K. ajer untuk deposit…..

    Soalan saya,,,

    1) camner nak naikkan current value
    2) kena pegi ke bank lain ke
    3) atau memang itu la caranya iaitu kena prepare RM50k.

    Amat2 perlukan bantuan pakar2 semua.

    Bantuan tuan moga tuhan jer yang membalasnya. TQ

      (Petikan dari)  (Balas)

    • c-mi berkata:

      1) cuba cari valuer lain… consult dgn bank untuk guna valuer ni…
      2) option ni bagus, cari banker lain… kenal pasti valuer mane dia pakai, lepas tu kautim valuer dgn valuer + banker
      3) masalah besar kat sini kwsp x cukup… baru 20K. saya harap awk tidak ada 1 sumber saja.. kalau KWSP sahaja sumber dgn RM20K tu.. mane2 bank pun x dapat melainkan x perlu bayar 10%. kalau rumah 370K pun RM37K kena standby belum masuk kos2 lain..

      Nasihat saya cuba cari sumber selain dari KWSP (untuk topup) atau cari rumah lain yang bersuaian dgn bajet sekarang…

        (Petikan dari)  (Balas)

  44. Bakri berkata:

    RUMAH UNTUK DIJUAL

    Taman Bunga Negara, Seksyen 27 Shah Alam
    Harga RM359K (Nego)
    Freehold Keluasan Tanah: 22×75 Double Storey Bilik – 4 Bilik Air- 3
    Penerangan – Berdekatan dengan Sekolah Rendah/Menengah Hicom, Sekolah Agama, Masjid Proton, Kilang Proton dan kedai – 10 minutes to NKVE, KESAS, LKSA – 10 minutes to Giant Putra Heights – Stesen LRT berdekatan sedang dalam pembinaan
    Yang Berminat Sahaja: Call Bakri (phone blocked)

      (Petikan dari)  (Balas)

  45. ekin berkata:

    salam..sy rasa sy baru nak beli umah pettama..tapi taktau la nk buat loan dgn bank mana yg bagus. Agak agak mbsb tu ok tak? Pastu nak amik islamic ke conventional yg bagus?

    thnks!

      (Petikan dari)  (Balas)

  46. Full Article berkata:

    You can definitely see your expertise in the article you write.
    The arena hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to mention how they believe. All the time follow your heart.

      (Petikan dari)  (Balas)

  47. wazir berkata:

    assalam semua… saya perlukan nasihat… saya kerja kerajaan. umur 29thn (2014). dah bli rumah 115k (pkai loan kerajaan)…sekarang nak bli 2nd house harga 340k… apa bank terbaik???? boleh tak tukar loan, maksudnya yang 340k pkai loan kerajaan dan 115k tu pkai loan bank…please help meee…

      (Petikan dari)  (Balas)

    • c-mi berkata:

      W’salam, sila bawa payslip anda ke bank-bank berhampiran.. mereka akan beri nasihat berapakah kelayakkan anda. Jika nak kira kelayakkan sendiri pun boleh, selak2 tutorial dalam portal ini. semoga berjaya!

        (Petikan dari)  (Balas)


Tinggalkan ulasan anda

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud