Your search results

RHB Bank: Tiada rancangan penggabungan antara RHB Cap, MBSB lagi

Dikirim Oleh D' rumah on 12/06/2013
| 0
Gambar Hiasan

Gambar Hiasan

Masih tiada rancangan penggabungan antara RHB Capital Bhd (RHBCap) dan Malaysia Building Society Bhd (MBSB), kata Pengarah Urusan RHB Bank Bhd  Johari Abdul Muid.

“Pada rancangan penggabungan itu, ia adalah kata-kata dan pendapat pakar. Jika ada apa-apa yang kita perlu umumkan, kami akan membuat pengumuman pada masa yang sesuai, tetapi setakat ini tidak ada perbincangan itu,” katanya pada hari Rabu.

Johari berkata bank itu sentiasa mencari untuk peluang pengambilalihan.

“Jika MBSB adalah salah satu daripadanya kita akan kaji, tetapi buat masa ini tiada apa-apa,” katanya.

Bercakap kepada pemberita selepas pelancaran RHB Kad Kredit Signature, Johari berkata RHBCap masih meneruskan usaha untuk memperoleh kepentingan dalam PT Bank Mestika Dharma.

“Pada masa ini, kita menghadapi perubahan peraturan di Indonesia, tetapi ia adalah sesuatu yang kita sedang kaji,” katanya, memetik kejayaan CIMB Group di Indonesia.

Sebelum itu telah dilaporkan pada 30 Mei bahawa Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan membiarkan RHBCap dan MBSB untuk membuat keputusan mengenai rancangan penggabungan mereka.

KWSP memiliki 44.84% daripada RHBCap dan 65.5% pada MBSB.

“Kami akan menunggu untuk kedua-dua syarikat untuk menentukan apa yang mereka mahu lakukan dan akan ada beberapa pengumuman yang akan dibuat,” kata ketua pegawai eksekutif KWSP, Datuk Shahril Ridza Ridzuan berkata.

– The Star Online

Tinggalkan Balasan

Email anda tidak akan diterbitkan.