Sambungan: Bagaimana memilih pinjaman bank di Malaysia Bhg.2

Mortgage Bank

Mortgage Bank

Daripada artikel bahagian satu, kita telah belajar dan mengetahui akan dokumen dan syarat-syarat tertentu sebelum memohon pinjaman. Tempoh pinjaman pada mereka yang telah berumur bergantung pada kelayakkan dan liabiliti peminjam. Jadi bagaimana caranya saya boleh memanjangkan tempoh pinjaman jika sudah berumur?

Satu trik yang selalu digunakan untuk memanjangkan lagi tempoh pinjaman adalah dengan menggunakan nama anak sebagai penama kedua didalam pinjaman. Apabila meletakkan nama anak pihak bank akan mengambil kira tempoh purata umur peminjam. Jika kelayakkan dan liabiliti anda yang tidak terlalu tinggi berkemungkinan besar dapat memaksimakan tempoh pinjaman sehingga 30 tahun. Bagaimana jika anak saya tidak bekerja boleh ke? jika anak anda yang tidak bekerja boleh juga membantu, tetapi sekurang-kurangnya dia mesti sedang melanjutkan pelajaran didalam bidang profesional, seperti doktor, jurutera, juru terbang, atau mana-mana bidang profesional lain. Tetapi ada beberapa bank sahaja yang boleh lakukannya.

Selain itu jika anda mempunyai mana-mana dokumen tambahan, seperti slip bayaran sewa rumah, kerja part-time atau mana-mana akaun perniagaan kecil-kecilan, sertakan sekali, mungkin dapat membantu anda didalam proses permohonan pinjaman. Jika berniaga jangan lupa sertakan sekali borang cukai tafsiran. Ini akan menguatkan lagi permohonan anda.

Selain dari melanjutkan tempoh pinjaman anda harus berhati-hati dengan kadar faedah (interest rate) bank yang mungkin agak sedikit mengelirukan. Pernahkah anda ditawarkan pinjaman sehingga BLR-2.3 atau BLR-2.4? jika anda berjumpa dengan tawaran menarik ini, anda harus berhati-hati ada sesetengah bank yang menawarkan pinjaman dengan kadar yang “super best!”. Malangnya ada syarat terlindung yang dipanggil “locking period” didalam perjanjian pinjaman anda. Ada juga bank menawarkan BLR-2.2 sahaja, tetapi “locking period” tidak lama.

Apa itu “locking period”?

Locking period adalah satu istilah yang digunakan oleh pihak bank untuk menyatakan bahawa anda terikat dengan syarat untuk tidak membatalkan perjanjian pinjaman bersama bank sebelum melepasi tempoh wajib. Ini bermakna jika saudara merancang untuk menjual, menyelesaikan pinjaman atau membiayai semula rumah… anda akan dikenakan penalti mengikut baki pinjaman. Secara asasnya tempoh wajib hanyalah 3 tahun.

Locking period yang panjang tidak menjadi masalah jika anda tidak bercadang untuk menjual hartanah itu atau membiayainya semula. Tetapi harus diingat, kebiasaanya kadar BLR akan berubah setiap 5 tahun sekali atau lebih. Sebagai contoh didalam tempoh 5 tahun selepas ini kami menjangkakan BLR akan berubah, apabila BLR naik ramailah pelabur atau peminjam akan menukar pakej pinjaman sedia ada kepada pakej yg tetap dan tidak terlalu tinggi.

Waktu itu anda akan menghadapi masalah, kerana pinjaman anda tertakluk pada syarat dan tempoh wajib yang dikenali sebagai “lockin period”. Ambil nota ini, bahawasanya ada sesetengah bank menawarkan “rate” pinjaman menarik tetapi “lockin period” nya adalah 8 tahun “it’s damn serius!” cari pakej pinjaman yang lain, jangan buang masa anda. Kenapa saya kata begitu? ini kerana, anda dan saya tidak boleh menilik masa hadapan, tetapi dengan persediaan rapi dan perancangan kewangan bijak kita dapat mengelak dari membayar penalti kepada bank.

Baik, Jika pada hari ini BLR adalah 5.55%. Didalam tempoh ini saya bayangkan bayaran pinjaman rumah anda setiap bulan adalah RM1300. Setelah 5 atau 6 tahun, kebiasaanya BLR akan meningkat 1 atau 2 kali. Sebagai contoh jika kadar BLR naik sehingga 6.65% ini bermakna secara automatik pinjaman anda akan di “restructre” oleh bank. Jika pada waktu itu anda mempunyai komitmen dan liabiliti tinggi berkemungkinan besar anda akan mempunyai masalah untuk membayar baki pinjaman dengan kadar faedah yang baru. Oleh itu anda harus berhati-hati dan dapatkan tempoh “locking period” yang rendah supaya tidak terjerat dengan jerangkap samar bank komersial ini. Misi anda bukan sahaja mencari kadar faedah rendah tetapi tempoh wajib “Locking period” pinjaman juga mesti rendah sebaik-baiknya hanya 3 tahun.

Pakej pinjaman perumahan yang biasa ditawarkan oleh bank;

Pinjaman berjangka (term loan)
Pinjaman perumahan berjangka ini adalah satu pakej fasiliti pinjaman yang biasa digunakan. Pinjaman jenis ini adalah tetap sehingga tempoh tertentu seperti 35 tahun atau sehingga berumur 65 tahun. Ada juga sesetengah bank yang menawarkan pinjaman selama 45 tahun atau maksima umur 75 tahun. Selain itu semak juga dengan pegawai bank apakah bank anda memberi kebenaran anda untuk membuat pra-bayaran awal “pre-payment” pada akaun pinjaman. Ada sesetengah bank tidak membenarkan peminjam untuk membuat pembayaran awal tanpa memberi notis awal pada mereka. Jika bayar juga, anda akan dikenakan penalti. Pelik kan? jika kita bayar cepat kena penalti, kalau kita bayar lambat pun kena penalti. Jadi berhati-hati.

Pinjaman overdarf
Pinjaman ini adalah satu fasiliti pinjaman berdasarkan jumlah had tertentu. Pinjaman jenis ini tiada had minima bayaran bulanannya kerana ia dikira berdasarkan baki pinjaman harian. Dengan fasiliti kredit ini, ia memberi kelonggaran pada peminjam untuk menyelesaikan hutang tanpa had masa dan menggunakan fasiliti ini untuk digunakan pada tujuan yang lain. Tetapi oleh kerana waktu bayaran pinjaman yang berbeza pinjaman ovedraf mempunyai kadar faedah yang tinggi pada sesetengah peminjam.

ZEC vs. NZEC

Selain dari faktor diatas, anda juga harus memahami perbezaan diantara Zero Entry Cost (ZEC) dan Non-Zero Entry Cost (NZEC). Apakah sebenarnya yang dipanggil zero entry cost? Zero entry cost pada dasarnya ditujui pada kos-kos guaman untuk proses permohonan pinjaman. Ini bermakna jika anda mengambil pakej Zero entry cost segala yuran guaman anda dibiayai oleh pihak bank. Walaupun begitu ZEC dan NZEC mempunyai perbezaan kadar faedahnya. Sebagai contoh jika pakej ZEC mempunyai kadar BLR-2.00 manakala NZEC pula BLR-2.3 mengikut bank tertentu. Mengikut jangka masa panjang, ada lebih baik anda membayar sendiri yuran guaman pinjaman anda. Mungkin perbezaan diantara 0.03% terlalu sedikit, Siapa kata sedikit, bukankah lagi bagus anda dapat berjimat RM200 setiap bulan, bermakna didalam setahun anda dapat berjimat RM2400 atau RM24,000 didalam 10 tahun. Mana lebih bagus jimat RM24,000 atau bayar yuran guaman RM2500.

Bagaimana dengan yuran guaman?

Yuran guaman adalah satu yang subjektif untuk diterangkan kerana setiap firma guaman mempunyai kadar dan kaedah tersendiri. Walau bagaimanapun penulis akan cuba letakkan contoh kiraan biasa yang dipraktiskan;

RM100,000 Pertama 1% (yuran minima RM300)
RM500,000 dan seterusnya 0.7%
RM2,000,000 dan seterusnya 0.6%

Jumlah dan angka yuran guaman diatas mungkin berbeza. Selain itu anda juga perlu menyediakan peruntukan untuk beberapa kos sampingan dari peguam. Sebaik-baiknya sediakan 2&-3% lagiuntuk menampung kos-kos tersembunyi dari yuran guaman. Nasihat saya semak dahulu akaun simpanan dan KWSP, kemudian rancang dengan betul sebelum anda membuat sebarang komitmen jangka panjang ini.

Diharap dengan penjelasan mudah diatas dapat membantu anda memilih pakej bank yang bersesuaian dengan tujuan dan rancangan pelaburan anda.

Semoga berjaya pelabur semua…

Sokong Kami! (Klik Iklan Di Bawah)

HTML tutorial
Isn, Sep 01, 2014 10:38:00 AM, Continue reading at the source
Jum, Ogo 29, 2014 2:20:00 PM, Continue reading at the source
Jum, Ogo 29, 2014 11:52:00 AM, Continue reading at the source
Kha, Ogo 28, 2014 5:33:00 AM, Continue reading at the source
Aha, Ogo 24, 2014 5:11:00 AM, Continue reading at the source

Artikel berkaitan dari topik menarik ini:

Dikirim Oleh on Jun 15th, 2009 dan difailkan dibawah Isu Semasa, Tips Hartanah. Anda boleh mengikuti sebarang respons bagi entri ini melalui suapan RSS 2.0. Anda boleh meninggalkan respons, atau menjejak balik daripada tapak web anda. HakCipta terpelihara © 2009 - 2011 Drumah Homely Publication Sdn. Bhd.. Semua bahan berbentuk artikel dan gambar tidak dibenarkan untuk disalin, dicetak, diubahsuai, diterbitkan semula tanpa mendapat persetujuan Syarikat Penerbitan secara bertulis.

46 Ulasan Dari “Sambungan: Bagaimana memilih pinjaman bank di Malaysia Bhg.2”

  1. wan kembang berkata:

    thanx 4 the info. skang nih kalau nak pi apply loan…konfiden lah sket. buat muka macam ala2 pandai. kalau officer tuh cakap tak lah melopong tak paham.

    last week g survey bank….affin bank ada pakej untuk mereka yang bekerja sendiri. tak der account statement …senang cakap macam orang yang menjahit baju etc lah…. so diorang suruh pergi buat surat then pi pesuruhjaya sumpah. nampak cam mudah…tapi tak tau lah bleh approve ke tak.

    • fida berkata:

      yg dalam pakej sjkp pun ada juga dgn bank islam, affin dan cimb. mmg utk org yg x cukup dokumen. tp utk rumah bawah 100K saja rasanya.

      awk punye rumah tu berape harganya?

      • wan kembang berkata:

        actually tuh rumah lelong. RM113K. dah bayor 10%. ari nih nak g antau application. tengok camne nanti. kalau ada apa2 briter sayer bleh share nanti. banyak benda nak share sebenaunyer. mau lebih panjang dari artikel si c-mi. heheheheeee…

        • c-mi berkata:

          tahniah pada wan kembang…
          share lah sikit2 pengalaman awak dengan kami disini, ramai yang nak tahu tip2 menarik dari awak. Kalau panjang sangat, daftar jadi penulis jemputan. Saya akan publish artikel awak dgn segera.

          terima kasih atas sokongan semua.

      • wan kembang berkata:

        semalam dah pegi affin untuk pakej bekerja sendiri tuh lah….betullah cakap u fida….itu pakej sjkp. pakej nih dia bagik untuk nelayan, petani dan mereka yang bekerja sendiri. memang nampak cam mudah tapi strict lah jugak. antara syarat basic dia :
        1. pendapatan minimum 1k ….. susah gak petani kat kg nak apply nih.
        2. type rumah nak di beli low cost or medium cost. ( sah2 sayer tak bleh apply coz umah saya beli tuh semi D, walopon dah cakap umah tuh dah buruk, zaman jepun, ader gambor umah tuh dok dalam semak lagik. )

        err….nanti saya sambung lagik. on call lah plak…..

    • hyani berkata:

      memang kononnya nak tolong orang melayu, minta dokumen pun boleh lebih kurang je, lepas hantar semua dokumen yang ada, minta buka akaun bank dah buka akaun bank bagitahu pula kita, bukan dia yang melulus pegawai lain pula, lepas hantar sebulant terima surat pinjaman tak lulus, tolong orang melayu apa macm tu, kononnya tak lulus sebab tersalah cakap alamat tempat berniaga, bukan apa silap nama jalan saja.kita orang melayu jarang orang nak tolong melainkan kaya raya macam orang tu………..siap offer lagi , apa lagi senanglah dia ambil projek mega , bank dah offer,,tersenarailah orang terkaya, macam saya ni sapa nak tolong.ditipu lagi.

  2. ct berkata:

    betul tu ,dgn adanya info nie serba sedikit blh lah guna utk guide kebetulan plak
    tgh dlm process nak apply loan beli umah nie .

    good info !

    • wan kembang berkata:

      ct….. dah apply ke blom? cepat2 apply loan…pegi semua bank. jgn tunggu satu2. nanti menyesal lambat macam sayer. dah rugi sebulan.

      • ct berkata:

        dah apply 6 bank sekaligus …. tgh tunggu lah skrg nie
        ada mintak2 tips dari kekawan yang biasa beli umah suruh
        apply 2-3 bank supaya blh tgk apa yang diaorg offer .

        • wan kembang berkata:

          lawyer i (eccewah….macam miliana lak pakai loyer2) pun advised apply sekaligus….as long tak sign apa2 dont worry kalau tak jadik amek offer diorang. tapi takut lak di black list plak ekkk. apa2 pun best of luck 2 us yang telah besusah payah.

          • ct berkata:

            kenalah inform diaorg kalau tak amik …kalau tak black rose lah kita huhuhu…. -

  3. ibnu said bin muslihat berkata:

    Assalammualaikum……
    Saya plan nak beli rumah cash ….. setiap tahun below 200k… untuk pelaburan …tapi mungkin income tax akan kerja saya… buat masa ini saya dan isteri saya keja di oversea… with Gross income 300k setahun dan net 200k setahun…
    so apa pandangan dan cadangan kamu orang ……
    please advice………
    BANYAK DUIT PUN SUSAH….
    SIKIT DUIT PUN LAGI SUSAH…

    • wan kembang berkata:

      buat le macam kaum sinun tuh….jgn bubuh nama anda dan isteri anda sahaja. pecah2 kan. kalau ada anak2 dah besor ker…or parents…or siblings yang bleh trust….tapi make sure buat surat itam putih depan loyer…..zaman skang banyak orang gelap mata dengan harta. sebab tuh kaum yang lagi satu tuh tak kisah pun kalo di bengkerap. harta back up masih liyon2.

  4. How I berkata:

    Cool post, just subscribed.

  5. wan kembang berkata:

    salam semua, semalam saya pergi bank ….loan saya dah approved by public bank….macam saya cakap be4, apply banyak2 bank ….. tapi sebenarnyer yang beTol2 antau form cuma 3 ajer. HSBC, affin n public bank. HSBC paling best sebab approval dia cuma 3 – 5 hari ajer…so kita bleh pi bank lain kalau tak dapat. memang rasa nervous giler bila pagi2 HSBC call kater tak lulus, petang terus gi public bank….. selepas 5 hari…..public bank call loan lulus…..pas tuh gabra lak camne nak kensel ngan affin bank….tak moh kensel seblom sign apa2 kat public bank. tengok2 esoknyer affin bank call application saya di reject….hmmmm….

    nampak macam desperate betol….tapi memang desperate pon, pasal saya mengejar masa…..rumah lelong….masa limited sungguh. apa2 pun saya lega sebab valuer kata rumah yang saya beli memang worth it.

    • wan kembang berkata:

      nampak macam syok sendiri jer cerita saya nih kan? sebenarnya ada cerita nak dikongsi…selain kongsi happy dapat dream home. sebenarnye saya fulltime housewife…..saya yang beriya2 dok apply loan sebab hasben saya di black listed sebelom nih. dah setelkan debt….tapi lom clarify lagik. kene tunggu 1yr.

      ada beberapa problem masa nak apply :
      1. saya tak kerja
      2. saya takder saving account (sebab saya kata saya kerja sendiri)
      3. kontrak aggrement kat rumah lelong tu nama saya seorang

      so saya terpaksa buat join loan ….. dgn hasben dah sah2 tak boleh. satu jer jalan yang saya nampak ader lah my sister yang keje gomen….. bila dah apply tuh result dia ginih :

      1. HSBC reject sebab umor kakak saya dah banyak….bank nih saya tak join loan pasal dia ada 3rd party….pun pasal officer tuh tak sungguh2 nak tolong.
      2.Affin bank reject sebab saya saya takder income tetap.

      so kesimpulan dia….after this saya akan maintain saving account yang dah dibukak masa nak apply loan tuh. untuk future gak…..mana tahu coming soon saya nak beli hartanah untuk investement plak …kan?

      sekian.

  6. Ida, HLB berkata:

    Salam, saya pun nk berkongsi cerita psl loan umah gak. baru2 ni saya ada beli umah. saya apply loan join nama ngan hubby. application saya htr ke bank…sekali SUMER reject kecuali StanChart. bank2 yg mereject apa tau… Public, Affin, CIMB, Bank Islam. semua bank2 tu ckp apa tau…hubby keje as taxi drebar, so xde proof income sedangkan saya dah sertakan bank statement savings a/c dan surat pengesahan lagi dari zalnas mengatakan dia pemandu teksi syarikat tu dan pendapatan sebulan dia sbg proof income tp dorang xnk accept. geram sbb apa tau….my hubby ada savings,dahtu nama xpnah blacklist. tp dorang xnk amik kira tu semua. nama saya pun cantik dlm ccris….xde mslh. saya keje di bank selama 16thn…tp masih susah nk dpt mortgage loan. last skali StanChart(foreign bank) yg luluskan.

    dan lagi satu saya nk ckp…saya nk suggest bank islam tukar nama lain sbb memang cukup2 susah nk dpt loan dr depa. bkn saya sorang yg kena. dah ramai yg komplen ckp bank islam susah nk luluskan loan…buat malu nama islam jer. bukan ker islam tu mudah….???kalau dah cukup dokumen dan syarat mengapa masih nak tolak. saya rasa malu nak sebut bank islam sdgkan foreign bank lebih percaya pada yg memerlukan loan mcm saya.

  7. Fariz berkata:

    Salam, saya nak pendapat daripada penulis. Kalau saya sebagai org yang kerja dgn kerajaan, adakah saya lebih sesuai menggunakan pinjaman perumahan kerajaan untuk membeli rumah drpd menggunakan loan bank?? Ramai member2 kata kalau beli rumah guna loan kerajaan lebih untung daripada guna loan bank yang interestnya meningkat setiap tahun. Terima kasih..

    • am_2009 berkata:

      Salam Fariz, sebenarnya kebanyakkan staf2 kerajaan akan hadapi delima mcm en Fariz. pada pandangan saya, pilihan adalah bergantung kepada beberapa faktor, antaranya adakah rumah yang hendak dibeli untuk pelaburan ataupun untuk tinggal sendiri? kalau untuk pelaburan lebih baik menggunakan loan dri bank, tapi kalau untuk tinggal sendiri lebih baik gov loan..

      • riyaz berkata:

        salam,
        saya kerja gov & ada loan rumah ngan bank…(x der lock-up period)..skg ni sy nk tukar kepada loan gov sbb semua masalah sblm ni dh settle…so ada sapa2 tahu x mcm mana nk convert dr bank kepada gov? harap dapat bantu saya…TQ

  8. KHAIRUL berkata:

    Salam…
    sya b’cadang nak masuk bid satu rumah kos sederhana rendah..rp=55,500.kalau kata dah menang,saya nak buat loan bank.loan bank ni ada kaitan tak dengan hak milik rumah?atau yg penting skali kena setlekan duit bank pelelong dulu..pastu baru settlekan pasal hak milik rumah? saya takut bank lewat nak approvekan prmohonan je..hangus lak duit dpsit tu…

    buleh sesape tlg bg panduan..trima kasih ye..:-)

  9. AZLI berkata:

    ASSALAMUALAIKUM SEMUA.
    Saya ada 1 pertanyaan.
    -Tahun 2005 saya ada beli rumah dgn guna loan kerajaan sebanyak 130,000.
    -Harga rumah masa tu 80,000. So saya dapat lebihan sebanyak 50,000.
    -Masalah saya, sekarang ni saya nak buat loan kerajaan kali ke 2 sbb saya masih lg layak sebanyak 170,000.
    -Walaubagaimanapun utk loan kerajaan kali ke-2 saya perlu selesaikan baki loan kerajaan terdahulu sebanyak 120,000.
    -Harga market rumah tersebut sekarang adalah 110,000..
    - Ada tak sesiapa kat sini yang ada idea camana cara terbaik saya perlu buat..terima kasih atas pandangan anda..

    • c-mi berkata:

      kalau nak ambik pinjaman ke-2 gomen loan selalunya awak lupuskan harta atau awak bayar semua nilai tu.

      • AZLI berkata:

        Tq c-mi..tapi boleh saya tau camana cara saya nak lupuskan harta tu…

        • c-mi berkata:

          lupus kan harta maksudnya u jual. cara lain mungkin boleh try, pindah nama pemilik pada saudara terdekat macam isteri atau anak2.

  10. AZLI berkata:

    ok bro..nanti sy cuba tanya bhgn perumahan bolehke pindah nama..tq

  11. muhammad riyaz berkata:

    salam,
    saya kerja gov & ada loan rumah ngan bank…(x der lock-up period)..skg ni sy nk tukar kepada loan gov sbb semua masalah sblm ni dh settle…so ada sapa2 tahu x mcm mana nk convert dr bank kepada gov? harap dapat bantu saya…TQ

  12. ellzy berkata:

    saya nak beli rumah, menggunakan loan bank. & loan tsebut atas nama suami saya sahaja. saya ada masalah blacklist. so far saya dh apply loan dr 3 buah bank yg bbeza. antaranya maybank, alliance, rhb dan nak apply juga Public bank. saya risau sbb saya sebagai penama ke dua. takut bank xlulus sbb saya black list. saya letak sbg nama ke dia sbb nak kluarkan EPF saya. so ada sesiapa yg dpt bantu.. betul2 mgharap ada rumah sendiri ni…tq all..

  13. azman berkata:

    Salam, saya ada membuat loan dengan sebuah institusi bank yang menawarkan pakej islamic yang berpandukan kepada BFR. Bila saya tengok kepada aggrement, selling rate diletakkan pada 15% selama 35 tahun yang amat tinggi dari harga jualan rumah. Tetapi pembayaran bulanan akan berpandukan kepada BFR terkini dengan -1.35%. Adakah cara ini selamat untuk saya?

    • c-mi berkata:

      selling rate 15% yg awak maksudkan itu saya kurang pasti dimana. Tetapi apa yang saya boleh faham dan agak dari kenyataan anda itu adalah mungkin kadar 15% itu adalah capping rate. maksudnya jika kadar BFR berubah sehingga 20% setahun… bank tersebut akan menghentikan kadar faedah mereka pada kadar 15% sahaja. Ini berbeza dengan kadar konventional yang akan berubah mengikut kadar BLR semasa. jadi 15% itu adalah kadar maksima dan ia sebenarnya satu jenis akad didalam perjanjian. jadi baca betul2 dan fahami sebelum buat keputusan.

  14. nur291 berkata:

    Saya ada pertanyaan , antara RHB dan Affin bank mana satu bagus dlm scenario sy : Loan amount RM 260k , tempoh 25 yrs, rumah still under construction, expected completion time Oct 2011.

    AFFIN – (BLR – 1.8 % p.a on daily rest , aper benda tu ?? , ZEC, Capping at 10%, lock in period = 5yrs, no early settlement during construction period , monthly payment RM 1330

    RHB – (BLR – 1.9, ZEC, Capping at 9%, prepayment, lock in period = 5 yrs , boleh buat tapi kene charge 1% dr amount prepayment e.g klu kita ada RM 10k kene charge 1%) , MRTA ada income rider evry year, on top cover rumah in case anything happen TPD atau mati, ahli kuarga dapat income rider.
    Monthly payment : RM 1327

    tgk term and conditions Affin berjela2 panjangnye …

    ada saper2 leh share experience ngan RHB or Affin

    • c-mi berkata:

      RHB.
      - ZEC, dah jimat nih.
      - Sebab u byr interest rendah (BLR-1.9)
      - capping 9% lagi bagus.
      - lock-in 5 tahun mmg cantik..
      - monthly lebih rendah

      fuhh best..

  15. Dzulfahmi berkata:

    Salam semua.
    sy brminat nk beli rumah tapi sy masih belajar. sy dpt elaun biasiswa tiap2 bln dari majikan sy. blh ke nk apply loan umah.

  16. jat berkata:

    kalau saya ingin membuat loan sebanyak RM94500 dari harga rumah RM105000. Brapa yuran yg dikenakan oleh pihak bank kepada saya?

  17. nur291 berkata:

    cmi..sy dah sign ngan loan RHB …

    rupenye Affin lupe letak cost lawyer so loan i jd RM 264 k monthly (rupenye bukan xec daaa affin ni..ni kes silap paham ni ) , tp since loan amount naik, monthly pymt pun sama naik gak .RM 1350gitu..RHB offer spt yg dinyatakan di atas , cuma dia absorb lawyer fees 1.5% (huhu nasib baik ada gak dia cover)skang nak cari ZEC payah dah laa , the rest i need to pay..what ever it is , the attractive points pasal rhb mcm u cakal the BLR-1.9% and capping dia mmg rendah 9%

  18. nurul berkata:

    saya dan suami bekerja dengan gov. kami ingin membeli rumah untuk di diami. mulanya bercadang ingin membeli rumah menggunakan bank loan dan selepas lima tahun baru menggunakan gov loan. adakah tindakan kami ini betul?

  19. the_invader berkata:

    salam..

    sya dah baca sume mel2 yg bro n sis antau…
    nak tanya sket n mintak tunjuk ajar la..
    saya dlm process beli umah semi D di serembn, ini kali pertama nak deal beli umah..
    ble tak sesape bagi tips the most perfect step utk deal from zero to the end…
    sya plan buat join loan with my wife…bank loan..most probably with Public bank..
    anybody can suggest???

    harap dapat membantu

    • e-in berkata:

      Pegawai bank yg bantu kami tu kata tak bagus buat joined loan sbb kalau si suami @ si isteri meninggal dunia, pasangan tetap kena bayar. Tapi kalau buat loan guna 1 nama, jika peminjam meninggal dunia, insurans akan bayar semuanya & pasangan dh tak perlu risau apa2 dah. Rata2 kawn2 pun kata mcm tu. Tapi saya & suami ni tak expert bab ni. Mana yg kami mampu, kami buat saja.

      Urusan kami dgn bank mudah sbb pegawai yg uruskan loan kami tu mmg baik & mmg niat nak tolong dgn ikhlas. Dia yg bantu kami isi & sediakan dokumen, bacakan syarat & polisi bank. Tak sampai beberapa bln, loan terus lulus. Jd selain cari bank yg bagi tawaran bagus, pegawai yg berurusan dgn saudara pun kena bagus jg. Kalau ofer bank bagus tapi pegawai poyo pun tak guna jg.

  20. fazli berkata:

    salam 1 malaysia. saya nak tanya bank yang mana bagus buat pinjaman beli rumah. harga rumah rm 130k. kos guaman berapa kalau perlu bayar. harap dapat membantu….

  21. e-in berkata:

    Rumah saya N-lot kos sederhana. Rumah ada dua nama iaitu nama saya & suami tp loan guna nama suami sj. Kata suami, kalau dia mati, insurans akan cover & saya tak perlu keluar 1 sen pn.

    Saya lambat faham syarat2 bank. Utk mudahkan saya, suami suruh kira mcm ni :- RM84ribu darab 2 tambah caj lain = RM168ribu tambah caj lain. Tempoh 35 thn. So, bayaran blnan RM168ribu bahagi 35 thn bahagai 12 bln = RM400. Tapi suami kata kena bayar RM500 sbb RM100 lagi tu ialah caj lain.

    Bila dh mcm tu, baru sy fhm yg faedah bank ni sekali ganda dr loan kita. Tp suami kata jgn risau sbb harga rmh makin naik. Yg untungnya, masa beli rmh dh 70% siap. Jd lepas 6 bln loan lulus, kami dh pndah masuk rmh sendiri. Semua saudara & kwn2 kata rmh kami beli mmg bagus design & lokasi. Luas tanah 70 x 42. Luas rmh 40 x 42. Ada 3 bilik tidur, 1 stor, 2 bilik mandi & boleh parking 2 kereta. Dekat dgn sekolah, tadika, masjid, pasar basah, kedai runcit, klinik. Bila saya kata dekat, maksudnya jalan kaki saja ke semua lokasi tu tak sampai 15 minit pun. 15 minit perjalanan dgn kenderaan ke bandar. Rezeki terpijak kata orang.

    Bukan nak riak tp nak kongsi walau tinggi mana pun faedah yg ditetapkan oleh bank & gov, takkan rugi kalau kita bijak pilih lokasi. Lokasi yang bagus menjamin harga hartanah meningkat naik dgn cepat.

  22. tini berkata:

    Camana ya tgh confius ni..beli rumah 248k dgn cimb loan…monthly 1111 tp intrest bulann mau 600-900…buat pening kepala jk…br bayar 6bulan,..cm nk tukar jk ke gov loan…tp kena penalty n lawyer…tp pikir2 balik intrest lg mahal kalu dlm tempoh 5 thn tggu tukar ke gov loan (elak penalty)…pening2

  23. SUBRA berkata:

    NAMA SAYA SUBRA SAYA NAK TANYA SAYA SATU RUMAH NAMA TIGA ORANG LOAN DI BANK NAMA BAPA BAPA MENIGKAL DUNIA EMAK DAN SAYA GARENTO SAHJA BAGAI MANA NAK JELAS MASALAH INI TUNGAN DAK 50 PULUH RIBU HARHA RUMAH SEKARNG DENGAN INTERES 200.000 RIBU SEKARANG BANK AKAN LELONG RUMAH SAYA

  24. seypul berkata:

    saya berumur 30 tahun..layak ke nak mohon loan rumah selama 40 tahun…bank mana yang menawarkan loan dalam tempoh lebih 35 thn?katakan harga umah 150k berapa agaknye monthly?

  25. mohd.solahuddin berkata:

    saya rasa bersalah pelbagai pihak termasuk diri saya dan kawan saya, masalah nye..saya loan personal mamber sbg garanto dia..tiba masa saya nak loan bank rumah failed..dia baru sedar / terus bayar mana yg mampu..ada cara lain bgtau nak share problem saya bgmn dapat pass wat loan bank rumah..joules u all dapat beli rumah ,,ingin ada tak kesampaian becoz black list atas garanto mamber …plz,…….tq..

  26. wan berkata:

    Saya ada membuat loan cimb islamic – Flexi Home Financing-i
    Flexi Business Premises Financing-i (refer di sini http://cb.cimbislamic.com/index.php?ch=ci_per_hf&pg=ci_per_hf_buy&tpt=cimb_islamic)

    sedikit kekeliruan bila BFR sepatutnya pada kadar fix dengan 4.6%, tetapi kata agen bank, kadar ini bole berubah mengikut kadar semasa BNM (capping sehingga 10.75%). setahu saya, kadar berubah ni adalah BLR / pinjaman konvensional. mohon penjelasan..


Tinggalkan ulasan anda

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud