Your search results

Townhouse, rumah bandar tren pemilikan di bandar baru

Dikirim Oleh c-mi on 22/04/2009
| 5 Ulasan

Townhouse type

Townhouse type

Townhouse didalam bahasa melayu bermaksud “rumah bandar”, satu tren terbaru warga kota yang memerlukan privasi tetapi mementingkan keselesaan. Rumah jenis townhouse ini kelihatan seperti rumah teres biasa, tetapi kedua-dua tingkat atas dan bawah mempunyai pemilik yang berbeaza, itu lah townhouse.

Dari pemerhatian saya, mereka yang membeli rumah-rumah townhouse ini terdiri daripada golongan eksekutif muda, bujang, atau pada mereka yang merancang menjadikan townhouse sebagai aset pelaburan.

Walau pun hakikatnya townhouse berada didalam kategori “pegangan strata” ia sama sekali berbeza dengan rumah jenis apartmen dan kondominium.

Sebagai contoh, rumah townhouse secara luarannya hanyalah seperti rumah dua tinggkat normal, cuma setiap pemilik memiliki pintu masuk yang berbeza dan pada kebiasaan segala-gala hartanah mereka dibahagikan kepada dua.

Pada ibu bapa pula, townhouse mungkin satu hartanah yang ideal pada mereka. Bukan sahaja menggalakan anak-anak tinggal berdekatan dengan ibu bapa malah boleh juga menyewa rumah diatas, setelah anak-anak anda dewasa kelak.

Townhouse menjadi pilihan pada sesetengah individu berbanding apartmen atau konodminimum kerana kepadatan penduduk yang seimbang dan tidak terlalu sesak. Selain dari itu nilai hartanah townhouse lebih stabil dan kukuh berbanding kondominium.

5 pendapat dalam “Townhouse, rumah bandar tren pemilikan di bandar baru

 • shariff
  pada 19/06/2010

  salam
  ape maksud nilai hartanah townhouse lebih stabil dan kukuh berbanding kondominium? leh sape2 jelas kan?

  • tarmizi
   pada 20/06/2010

   rmh townhouse mmg ada resale value bbding kondo

 • nisa
  pada 22/07/2010

  salam…sy nk tyer,mn yg baik ,rumah di atas atau di bwh…

  harap dpt mbantu….

 • razid
  pada 30/10/2011

  tlg explain ttg parking n pagar….

  • EDDIE
   pada 23/07/2012

   Parking ada 2…. 1 utk rumah atas 1 untuk rumah bawah…
   pagar adalah di bahagi pada lo sebelahnya…

   Town house ini adalah 1 lot 2 rumah….

Tinggalkan Balasan

Email anda tidak akan diterbitkan.